Денят на влюбените Свети Валентин и венерическите болести

двойка

Изследвайте се за венерически болести поне в Деня на влюбените!

Повече от 40 столичани на възраст между 18 и 76 години си направиха профилактичен преглед в кабинетите по венерически болести в университетската болница Александровска. За трета поредна година българска фармацевтична компания организира безплатни прегледи по случай Деня на влюбените – 14 февруари 2009 година.

Мъж и жена на 76-годишна възраст и непълнолетен младеж са сред интересните случаи, преминали през кабинетите на д-р Петрова и д-р Пехливанов, като мъжете са били три пъти повече от жените. Дарик попадна на 39-годишния Кристиян: Аз винаги профилактично се изследвам, защото здравната култура на жените е много ниска. Повечето не знаят как да се мият, затова имат много колибактерии.

Повечето хора са потърсили консултация след оказана медицинска помощ и са пожелали изследване за СПИН, съобщи за Дарик Радио д-р Георги Пехливанов. По думите му най-разпространената венерическа болест в момента е хламидиалната инфекция.

В същото време все по-малко хора страдат от сифилис и трипер, обясни професор Любомир Странски, ръководител на катедрата по кожни болести в болница Александровска: Това се дължи на повишения страх на населението от СПИН. Сега хората, които водят безразборен полов живот, ползват лични предпазни средства, но това не значи, че спада опасността от заразяване с тях.

Проф. Странски напомни, че венерическите болести се предават чрез целувка или по полов път, а все още няма ваксина срещу нито една от тях. Здравната каса заплаща прегледите при специалист, но изследванията се поемат от пациентите.

Снимка: Ненад Младенович

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална селекция с балади с черно-бял видеоклип: