Депресията е свързана с намалени нива на аминокиселините в кръвта

депресия

Намалени нива на аргинин са отчетени при хората с депресия.

Намалените нива на аминокиселините в кръвни проби се оказаха свързани със сериозни депресивни разстройства, сочат резултатите от финландско изследване, цитирани от агенциите ЮПИ и БТА.

Учени от университета на Източна Финландия и университетската болница в Куопио изследвали здравословното състояние на 90 души на възраст между 20 и 71 години, засегнати от сериозно депресивно разстройство, и на 253-ма участници в контролната група, които не били депресирани.

Организмът използва аминокиселината аргинин, за да произведе азотен оксид, който е медиатор за нервната система и имунната защита и играе роля за регулиране дейността на сърдечносъдовата система.

Намалените нива на аргинин са рисков фактор за сърдечносъдови болести.

Възможно е предизвиканите от депресията възпалителни реакции да понижат нивата на аргинин, заяви ръководителят на изследването Тони Али-Систо.

Това може да доведе до недостатъчно за нервната система и кръвообращението производство на азотен оксид. Все пак не знаем какви са причините за намалените нива на аргинин у хората с депресия, допълва още Али-Систо.

Три аминокиселини или проучени – аргинин, цитрулин и орнитин, от кръвни проби за изследване на кръвната захар на участниците. Освен това били измерени концентрациите симетричен и асиметричен диметиларгинин от серума. Тези данни били използвани, за да се изследва нивото на аргинин в кръвта.

Не била открита значима разлика между концентрациите симетричен и асиметричен диметиларгинин в двете групи.

Изследвани са също кръвни проби, взети осем месеца по-късно. Антидепресантите и антипсихотиците не повлияли върху концентрациите.

Макар получените резултати да показват, че депресираните хора са с намалени нива на аргинин в кръвта си, това не означава, че приемането на добавки аргинин ще им осигури защита срещу депресия. Нужни са допълнителни изследвания, отбеляза Али-Систо.

Снимка: Райън Мела

loading...