Депресията на майките пречи на възпитанието на децата

Стрес и депресия, в която изпадат младите майки, оказват негативно върху възпитанието на децата, установиха американски учени от Университета Рочестър.

Учените са установили, че жените в подобно състояние трудно проявяват сдържаност или търпение по отношение на своето дете. Представителките на нежния пол трябва да бъдат енергични, за да могат да възпитат бъдещото поколение.

Учените са провели изследване за връзката между хроничния стрес и възпитанието на децата. То показва, че фактори като бедност и склонност към депресия, нарушават естествената реакция на женския организъм. Те правят младите майки податливи към всевъзможни проблеми, включително ги превръщат във враждебни, нечувствителни и пренебрежителни.

Стресът негативно влияе върху майчиното поведение по отношение на възпитанието на децата, предизвиква промени, които значително усложняват процеса на възприемане на качества и навици у децата.

Последиците от стреса при представителките на нежния пол оказват изключително негативно влияние върху детското здраве и психика. Децата стават податливи на различни заболявания. Фактори като депресия и социален стандарт оказват непосредствено влияние върху психичното състояние на младото поколение, категорични са учените, цитирани от агенция БГНЕС.

Снимка: doriana_s, sxc.hu