Депресията се предава от родителите на децата

депресия

Депресията и тревожността се предава от родителите на децата, твърдят психолози.

При децата, чиито родители страдат от депресия, опасността от това психическо разстройство се оказа по-висока с 45%. Това установиха учени, анализирали данните на 250 деца и родителите им.

При това заболяването при децата се оказва по-тежко.

Изследователите провели изпитания и с маймуни. Те оценявали равнището на хормона на стреса (кортизол) у животните, когато в клетката влизали странични лица. Някои маймуни ставали нащрек или пък застивали на място. Високата тревожност се предавала на децата им в 35% от случаите.

Изследователите забелязали също сходни особености в мозъците на разтревожените родители и децата им.

По-рано изследователи от Университета Еразъм анализирали данни на 4746 двойки майки и деца, а също на 4144 бащи. В средата на бременността родителите запълвали анкети за равнището на тревога и депресия. Три години по-късно анкетата била повторена, съобщава агенция БГНЕС.

В резултат изследването показало, че децата, чиито родители са страдали от депресия по време на бременност или веднага след раждането на детето, по-често са били капризни към храната и направо злояди. Като цяло такива се оказали около 30% от децата под 3-годишна възраст.

Майките изпитвали тревога и по време на бременността, и след раждането на детето. А бащите по-често страдали от депресия през ранното детство на детето.

Високото равнище на тревога при майката е пряко свързано със злоядността на детето. Аналогичните проблемите при бащите се отразявали по подобен начин върху хранителните навици на децата.

Снимка: Паоло Вилануева