Депутати предлагат етикети да ни пазят от храните с ГМО


Депутати предлагат огромни етикети да пазят хората от храните с ГМО.

Огромни надписи върху етикетите да обозначават храните с генно модифицирани организми (ГМО) над допустимата норма от 0.9%.

Това предвиждат промени в Закона за храните, които са внесени от депутати от ГЕРБ и Синята коалиция. Надписите трябва да са изписани с главни букви и в контрастен цвят, като изискването е да са големи поне 25% от размера на опаковката.

Да бъдат повишени и глобите за незаконно произвеждане и продажба на генномодифицирани храни, предлага Ваньо Шарков от Синята коалиция. В момента максималната санкция е 35 000 лв., а според него тя трябва да бъде завишена до 50 000 лв.

Шарков предлага също да се забрани и продажбата на детски храни с ГМО. Храни с такива организми не трябва да се предлагат и в детски заведения и училища, а магазините, които ги продават да са отдалечени на разстояние от поне 100 метра, пише dariknews.bg.

Управляващата партия ГЕРБ, която се опита да либерализира отглеждането на генно модифицирани организми в България, сега предлага при регистриране на нов ресторант или друг хранителен обект управителят да декларира дали ще бъдат влагани ГМО съставки в приготвянето на ястията.

Коментарът на Zdraven.bg е, че всичко това ще бъде много хубаво, ако, първо – се приеме, второ – се спазва, и трето – има кой да следи, лови и дава на съд нарушителите.

Снимка: sxc.hu

loading...