Детоксикиращите продукти не влияят

Детоксикиращите продукти не влияят, твърдят специалисти.

Според експертите единственото сигурно средство срещу препиване и преяждане си остава консумирането на плодове и зеленчуци, а не на т.нар. специални продукти.

Проучване на 15, представяни като детоксикиращи препарати, направено от британската благотворителна организация Sense About Science, показва, че няма доказателства за тяхното ефективно действие за детоксиране.

Изследваните витамини, шампоани, детоксикиращи лепенки, четки за тяло и всякакъв друг вид масово рекламирани продукти всъщност просто го почистват, пише dnevnik.bg.

Изводите на биолозите и химиците, участвали в проекта, са, че хората, използващи пречистващи препарати, могат да усетят благоприятно въздействие от новия режим на хранене, а не толкова от детокскиращите продукти. Козметичните средства пък всъщност премахват мръсотията и грима от лицето, но не и отровите.

Производителите на детоксикиращите продукт трябва да дават ясна информация, какво всъщност представлява процесът детоксикация и да доказват, че предлаганите от тях продукти действат. Изводът на учените, направили проучването, е, че компаниите използват недостатъчните знания на потребителите, за да рекламират и продават продуктите си, без те да имат истински ефект за премахване на токсините в организма.

Снимка: sxc.hu