Дехидратацията променя настроението и способността за мислене

кана с вода

Дехидратацията променя настроението и способността за мислене, твърдят експерти. Защо?

Леката дехидратация може да промени настроението на хората, енергията им и способността им да мислят ясно, установиха учените от университета в Кънектикът, САЩ.

„Дори лека дехидратация, загуба на 1,5% от нормалното количество вода в тялото, която може да възникне в течение на обичайните ни ежедневни дейности, понижава настроението ни, особено при жените. Те са по-чувствителни към негативните последици от леката дехидратация“, заяви един от авторите на изследването Харис Либерман, цитиран от агенция БГНЕС.

Изследванията показали, че няма значение дали човек току-що е ходил 40 минути върху движеща се пътека или е седял без да прави нищо, негативните последици са еднакви. Чувството ни за жажда се появява едва, когато сме дехидратирани един или два процента. До тогава дехидратацията вече е започнала и оказва влияние върху ума и тялото ни.

„Дехидратацията се отразява зле на всички хора, а поддържането на подходящ ниво на хидратация е важно както за хората, които работят по цял ден на компютъра, така и за маратонците, които могат да изгубят до 8% от теглото си под формата на вода, докато се състезават“, обясни другият автор на изследването Лорънс Армстронг.

Участниците в изследването били подложени на серия от тестове, оценяващи бдителността, концентрацията им, времето им за реакция, научаването, паметта и осмислянето на информация. След това резултатите били сравнени с тези на дехидратирани хора.

При младите жени дехидратацията причинява главоболие, умора и затруднение при концентрацията. Младите мъже трудно се справяли с умствени задачи, особено, ако те изискват бдителност и добра памет, както и умора, напрежение и раздразнителност.

Промените в настроението се забелязвали по-ясно при жените, отколкото при мъжете, както когато извършват физическа дейност, така и когато си почиват. Специалистите препоръчват изпиването на два литра вода на ден.

Снимка на кана с вода: NickyPe / Pixabay