Дехидратацията увеличава риска от тромбози

чаша с вода

Обезводняването на организма увеличава риска от тромбози.

Редовната консумация на храни и напитки, които увеличават дехидратацията на организма, може да доведе до увеличаване на вискозитета на кръвта и по този начин да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци.

Това заяви в ексклузивно интервю за британския вестник „Express“ водещият съдов хирург професор Марк Уайтли.

Дехидратацията (или обезводняване) е биохимичен процес, при който се отнема вода от веществото и то се изсушава. На всеки един организъм е нужно вода и постоянна хидратация, пише Wikipedia. При човека дехидратацията е срещано явление и се изразява с гадене, сухота в устната кухина, напукване на кожата, сухи устни и в редки случаи обриви. За да се избегне трябва да се пие поне по 1,5 литра вода и други хидратиращи напитки, които снабдяват с вода, да се приемат плодове и зеленчуци.

„Дехидратацията влияе на съставките на кръвта, като я прави по-гъста и вискозна”, обясни професорът. „В резултат на това кръвта започва да тече по-бавно през вените, отколкото през артериите. По този начин дехидратацията може да увеличи вероятността от образуване на кръвни съсиреци във вените“, посочва той.

Според Националната здравна служба на Великобритания (NHS) симптомите на дълбока венозна тромбоза са:

  • Пулсираща или свтягаща болка в единия крак (рядко в двата крака), обикновено в областта на подбедрицата или бедрото;
  • Подуване на единия крак (рядко и на двата крака);
  • Гореща кожа в болезнената област;
  • Зачервяване или потъмняване на кожата в болезнената област;
  • Подути вени, твърди и болезнени при натиск.

„Тези симптоми могат да се появят в областта на ръцете и корема, ако съсирекът се е образувал там“, обясняват експертите на NHS.

Ако симптомите на дълбока венозна тромбоза са придружени от задух или болка в гърдите, незабавно се обадете на бърза помощ.

Кофеинът е вещество, което причинява силна дехидратация, а кофеинът се съдържа в кафе и чай, особено в зелен и черен чай.

Професор Уайтли отбеляза, че кофеинът „кара организма да губи вода“ и напитките, които го съдържат „могат да изострят дехидратацията“.

Сред другите съставки, които водят до силна дехидратация са сол, захар, алкохол, червено месо, пържена храна.

Предишни проучвания показват също, че дехидратацията променя настроението и способността за мислене.

Снимка на чаша вода и пържени картофки: ExplorerBob, Pixabay