Децата на болни от Алцхаймер губят лесно спомените си


Децата на страдащите от болестта на Алцхаймер по всяка вероятност имат наследствена обремененост, сочи изследване на учени от Бостънския университет.

Тези деца могат да развият проблеми с паметта и познавателните си способности доста по-рано, отколкото доскоро се предполагаше, пише в-к Boston Globe, цитиран от агенция БГНЕС.

Учените са изследвали група от хора на средна възраст, всички носещи и себе си ген, свързан с отключването на болестта на Алцхаймер. Само половината от тях обаче били с родители, които страдат от коварното заболяване. След поредица мнемонически и когнитивни тестове се оказало, че последните се справят значително по-зле от тези, сред чиито родители няма болни от Алцхаймер. “Резултатите направо ни зашеметиха“, споделя член на екипа. “Все едно нямахме две групи на една и съща възраст, а две съвсем различни – на 55-годишни и 70-годишни!“.

Според невролози изследването може да се окаже истински пробив в борбата срещу болестта, понеже то за пръв път демонстрира промените в когнитивните (познавателни) и мнемонически (запаметителни) способности в толкова ранна възраст.

Болестта на Алцхаймер принципно не се счита за потвърдена като диагноза допреди 75-годишна възраст. Диагнозата се счита за неподлежаща на съмнение едва след констатирането на трайно увреждане в когнитивните способности у пациента.

Снимка: sxc.hu

loading...