Децата с коронавирус прекарват болестта по-леко

деца

Мащабно британско проучване сред заразените с коронавирус деца в 25 европейски държави посочва, че до смърт се достига изключително рядко.

Британски учени от лондонската болница Great Ormond Street са изследвали 582 заразени с Ковид-19 деца в 25 държави в Европа, за да установят при какви характеристики протича заболяването при тях.

От всички наблюдаване 582 деца само 4 от тях са починали за целия период на изследването, като две от тях са имали съпътстващи заболявания.

Симптомите при децата с коронавирус като цяло са леки. Някои от тестваните положително не проявили никакви симптоми, но около един на всеки 10 от проучването се нуждаел от интензивни грижи.

Лекарите казват, че откритията са “успокояващи”, но трябва да се разбере повече за лечението на децата, които развиват тежка форма на заболяването Ковид-19, цитира BBC.

Изследователският екип наблюдавал 582 деца на възраст от 3 дни до 18 години, живеещи в 25 европесйски държави. Всички те били тествани положително за Ковид-19 по време на съществения пик на памденията през април 2020 г., между 1-ви и 24-ти, и били наблюдавани за симптоматика на заболяването в 82 специализирани болници.

Докато по-голямата част от децата (62%, 363/582) са приети в болници, по-малко от 1 на 10 детски пациенти (8%, 48/582) се нуждаели от интензивно лечение.

От четирите смъртни случая по време на изследването (0,69%) нито един не е бил при деца под 10 години, а две от починалите са имали съпътстващи заболявания.

Най-честите симптоми при децата били следните температура (65%), инфекция на горните дихателни пътища (54%), пневмония (25%) и стомашно-чревни разстройства (22%).

Някои от децата (16%), които са тествани заради близък контакт със заразен, изобщо не са имали симптоми.

Според изследователите смъртността при деца вероятно ще бъде “значително по-ниска” от наблюдаваната в проучването, тъй като тези деца с леки или без симптоми не биха били тествани или диагностицирани.

Въпреки това са необходими повече данни, за да се помогне на лекарите да вземат решения относно най-добрите възможности за лечение на деца, които се разболяват от коронавирус, добавят те.

Д-р Марк Тебрюге от Института по детско здраве към Great Ormond Street в Лондон заяви, че като цяло огромната част от децата и младите хора имат само леки форми на заболяването.

“Независимо от това, значителен брой деца развиват тежко заболяване и се нуждаят от интензивна поддръжка. Това трябва да се има предвид при планирането и приоритизирането на ресурсите в здравеопазването с напредването на пандемията”, каза той.

Децата, заразени и с други респираторни вируси в допълнение към Covid-19, е по-вероятно да бъдат приети на интензивно лечение.

“Това може да има важно значение за предстоящия зимен сезон, когато инфекциите с настинка и грип ще бъдат по-чести”, заяви д-р Бегоня Сантяго-Гарсия от Университетската болница Грегорио Мараньон в Мадрид, Испания.

Резултатите от кохортното изследване са публикувани в специализираното медицинско списание Lancet Child & Adolescent Health на 25 юни 2020 г.

По-ранно проучване, проведено през март 2020 г. и наблюдавало много по-малък брой деца, също определи най-честите симптоми при децата с коронавирус, а настоящото изследване само потвърждава посочената симптоматика.

Снимка на деца: Беси