Децата с късогледство да излизат повече време навън

дете с очила

Децата с късогледство трябва да прекарват повече време на открито.

Специалисти от Канада препоръчват децата, страдащи от късогледство, да прекарват повече време сред природата и да ограничават времето, прекарано пред екрани – телевизия, компютcр, лаптоп, таблет, смартфон и други електронни устройства.

Авторите на настоящото проучване от университета на Ватерло са установили, че 30 % от канадските деца на възраст от 11 до 13 години страдат от миопия, т.е. късогледство.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на страдащите от късогледство в световен мащаб достига притеснителни размери. От миопия страда около 1.89 милиарда хора по света и ако темпът на нарастване се запази, то пред 2020 година заболяването ще обхване около една трета от населението в света или над 2.56 милиарда души.

В първото изследване по рода си изследване в Канада, офталмолозите във Ватерло, Онтарио, установяват, че честотата на късогледство е била 6% при деца на възраст от 6 до 8 години в района на Ватерло. При деца на възраст от 11 до 13 години 28.9% са засегнати.

Клиничното състояние миопия не е безвредно, каза за общественото радио и телевизия на Канада изследователката Деби Джоунс, клиничен професор по оптиметрия в Университета във Ватерло и учен в Центъра за очни изследвания и образование.

Некоригираната миопия може да повлияе на образованието и начина на живот на детето. За тези с по-висок диоптър рисковете се увеличават.

Един от големите проблеми, свързани с това, че сте късогледи, е колкото по-голям е диоптъра ви, толкова повече сте застрашени от усложнения, които могат да доведат до загуба на зрение по-късно в живота, като отделяне на ретината или дегенерация, засягаща централното зрение, предупреждава Джоунс.

Високият диоптър е и рисков фактор за глаукома, катаракта и други усложнения, които поставят бреме върху здравната система. Наследствеността също има своя роля.

Ако можем да забавим прогресията и да поддържаме диоптри в по-нисък диапазон, тогава рискът от получаване на тези усложнения е много по-малък, каза Джоунс.

Авторите на изследването имат два съвета за това, което семействата могат да направят за своите деца:

  • Намалете времето пред екрана.
  • Прекарайте повече време на открито.

Четенето, ученето и другото време, прекарано пред смартфони, таблети и компютри допринасят за усложняването на проблема, каза д-р Алла Муладжанов, офталмолог в Детската болница в Монреал, Канада.

Това, което препоръчваме на родителите на децата-пациенти, е да ги ограничат до по-малко от един час на ден ползване на смартфон и други електронни устройства и наистина да насърчават дейности на открито, в зависимост от метеорологичните условия. Прекарайте повече време в общуване с приятели, спортувайте навън, имайте активен начин на живот, защото, освен ползите за миопията, тези дейности носят толкова много допълнителни ползи по отношение на здравето, съветва още Муладжанов.

Снимка на дете с очила: Джо Бенджамин