Джапанките били по-вредни от токчета

джапанки

Джапанките били по-вредни от високите токчета, твърди експерт, защото могат да възпалял сухожилието, което свързва петата с пръстите от долната страна на стъпалото.

Джапанките са по-вредни от обувките с високи токчета, защото причиняват възпаление, мъчителна болка, дори постоянно накуцване, съобщи британският вестник Daily Mail.

Джапанките често са нестабилни и не се закрепват добре за крака. Тъй като са модерни и изглеждат удобни, много жени с удоволствие захвърлят увреждащите високи токчета, но джапанките може да се окажат много по-лош избор в дългосрочен план, предупреждават специалисти.

Джапанките могат да причинят силна болка заради възпаление на сухожилието, което свързва петата с пръстите от долната страна на стъпалото. То се появява и заради другите обувки без токчета, но джапанките са най-лошият вариант.

Фактът, че често трябва да се придържат с пръстите, създава много напрежение в тях и в свода, обясни д-р Тарик Хан от болницата към Лондонския университетски колеж. Той препоръчва обувки с височина на тока 3-4 см.

Липсата на ток означава, че стъпалото се напряга прекалено и сухожилието от петата към пръстите се възпалява. При скъсени прасци, каквито често се получават от носенето на токове, това е още по-вероятно, каза д-р Хан, цитиран от агенция БТА.

При възпаление на сухожилието хората започват да накуцват и това може да доведе до биомеханични проблеми в коляното и дори в гърба.

Много разпространени са и травмите – от настъпени и ударени пръсти до рани. Препъването или подгъването на подметката са много често явление.

Джапанките са много неподходящи за шофиране и за каране на велосипед и мотор. Те са по-опасни и от обувките с високи токчета, защото с тях спирането не е сигурно.

Снимка: little_yiye