Диабетът вече е болест на децата и младите


захар

Покрай масовото световно затлъстяване още в детска възраст диабет тип 2 все по-често покосява младите.

Докато преди се смяташе, че от захарна болест се разболяват предимно възрастни, лекарите регистрират диагнозата при все по-млади хора – дори тийнейджъри и деца. Само в САЩ с наднормено тегло вече са 17% от подрастващите. Цифрата е тройно по-висока спрямо 1970 г., сочат последните данни на центровете за контрол и превенция на заболяванията, цитира агенция БГНЕС.

Затлъстяването още в детството води до повишен риск от поява на диабет тип 2 – болест, при която панкреасът не произвежда достатъчно инсулин. Оттам кръвната захар остава в организма непреработена и висока. За сравнение, за диабет тип 1 говорим тогава, когато имунната система разрушава клетките, произвеждащи инсулин. Така пряко се засягат и кръвоносните съдове, което представлява повишена опасност от появата на инсулт и инфаркт, бъбречна недостатъчност и други.

Всяка година от диабет умират най-малко 75 000 американци. Тъй като болестта се развива постепенно, доскоро бе сравнително необичайно тя да се среща у толкова много млади хора.

Откриването й вече не е рядкост сред ученици и невръстни малчугани. В щати като Калифорния, Колорадо, Охайо, Южна Каролина и Вашингтон, боледуват близо 12,5 на всеки 100 000 деца на възраст между 10 и 19 години. Коефициентът се променя в зависимост от възраст, пол, раса и етническа принадлежност. Това означава, че всяка година с диабет се диагностицират около 1500 деца и юноши годишно.

Изследователите откриват очевидна разлика при расовия и етнически фактор, като белите се считат за по-рядко засягани. Забдълбочава се и разликата в половете и от захарна болест се разболяват все повече момичета – почти двойно спрямо момчетата.

Специалистите отчитат, че общо при всички фактори годишното увеличение на заболеваемостта при лицата под 18-годишна възраст е близо 5,2%. С течение на времето, последиците могат да бъдат много сериозни.

В световен мащаб нарастват и уврежданията, свързани с диабета – с 33%. Това означава, че въпреки усилията на лекарите, цялостното неблагоприятното въздействие върху общественото здраве всъщност се увеличава.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Ефективното лечение на диабета, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.

Международната Диабетна Федерация препоръчва следните стойности на добър контрол – кръвна захар преди хранене: 4-7 ммол/л; кръвна захар 2 часа след хранене: < 10 ммол/л).

За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и (HbA1C), който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Препоръката на МДФ е гликираният хемоглобин да е под 7% или съобразно индивидуалните препоръки на ендокринолога.

Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.

Снимка: Марко Ферх