Диабетът засяга българите все по-рано

диабет

Здравната статистика в България показва, че диабетът вече се появява и в бебешка възраст.

Диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания, у нас над 550 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000, а най-новият плашещ факт в статистиката е появата на бебета до една година, които вече са болни.

Данните изнася Елисавета Котова, председател на Националната асоциация за деца и младежи, болни от диабет и участник в юбилейния 50-ти Конгрес на Българското ендокринологично дружество, който се провежда през октомври 2015 г. в Пловдив, предаде кореспондент на агенция БГНЕС.

С диабет се живее нормално, ако следиш състоянието си и внимаваш с какво се храниш, твърди експертът.

Държавата у нас осигурява на диабетиците същите лекарства, каквито се пият в развитите страни, но с консумативите нещата не стоят така. За едно дете до 18 години всяка година се доставят безплатно по 1100 тест-лентички. Щом прехвърли границата на зрелостта, обаче, броят им рязко намалява. Доскоро безплатните тест – лентички бяха 150, което е крайно недостатъчно. След дълги битки със здравната администрация бройката беше увеличена до 300.

Самонаблюдението е важно, защото диабет не се лекува, но с него може да се живее нормално до старини. Бедата и причината за фаталния край се случват заради усложненията, които настъпват заради неправилен режим. Ключ към примирието с болестта е здравословното хранене.

Движение и спорт също са превантивен фактор срещу диабет, припомня Zdraven.bg и поздравява всички със специална колекция с песни, в чиито видеоклипове се спортува:

Снимка: Денис Скли