Диабет и затлъстяване са основни причини за рак

бързо хранене

Диабет тип 2 и наднорменото тегло, които основно се дължат на хранителния режим на човек, са най-честите причини за рак по света.

Близо 6% от всички нови случая на рак през 2012 г. (800 000 случая) са причинени от диабет и наднормено тегло, показва проучване на британски изследователи, цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

Според техните данни една трета от изследваните 12 вида рак на пациенти от 172 държави могат да се свържат с тези два фактора.

Също така е установено, че развиването на рак вследствие на диабет и наднормено тегло е почти два пъти по-често срещано при жените, отколкото при мъжете.

От двата фактора – диабет и наднормено тегло, прекомерните килограми (индекс на телесната маса над 25) са причина за два пъти повече случая на рак. В реалността обаче двете предпоставки често са свързани, тъй като наднорменото тегло води до диабет тип 2.

Докато наднорменото тегло се свързваше с развитието на рак от известно време, то връзката между диабета и рака бе установена съвсем наскоро, посочи водещият автор на изследването Джонатан Пърсън-Стътард от Факултета по медицина на Имперския колеж в Лондон.

Според изследването рязкото покачване на случаите на диабет и наднормено тегло през последните 40 години допълнително е влошило статистиката. Според данните увеличаването на случаите на диабет в периода 1980-2002 г. е допринесло за една четвърт от всички 800 000 случая, а наднорменото тегло през същия период – за 30% от случаите.

В същото време се очаква заболяванията от рак, вследствие на двете състояния да се увеличат с 30% при жените и 20% при мъжете за период, по-малък от 20 години.

В миналото тютюнопушенето беше основният рисков фактор за рак, докато сега здравните власти трябва да са наясно, че пациентите с диабет или наднормено тегло също са със завишен риск, напомня още Пърсън-Стътард.

При мъжете диабет тип 2 и наднормено тегло са причини за над 40% от случаите на рак на черния дроб, а при жените те са отговорни за една трета от случаите на рак на матката и приблизително толкова на рак на гърдата.

Снимка: franchiseopportunities.com