Диабет тип 2 води до по-висок риск от 57 други заболявания

диабет

Диабет тип 2 увеличава риска от 57 други заболявания.

Хората с диабет тип 2 са изложени на по-висок риск от 57 други здравословни състояния, между които рак, бъбречни заболявания и неврологични болести, сочи най-всеобхватното проучване по рода си, съобщава британският в-к „Гардиън“, цитиран от агенция БГНЕС.

Милиони хора по света страдат от това заболяване, което е свързано с наднормено тегло, неактивност или фамилна обремененост. Добре известно е, че това състояние увеличава риска от влошаване на здравето. Сега изследователи от Университета в Кеймбридж успяха да покажат истинските мащаби на риска, който диабет тип 2 представлява.

В най-обхватното наблюдателно проучване на здравето на средна възраст, включващо хора с и без диабет тип 2, експертите установиха, че заболяването е свързано с по-висока честота на 57 дългосрочни заболявания. Средно при хората с това заболяване тези здравословни проблеми се появяват с пет години по-рано, отколкото при хората без диабет.

Експертите определиха резултатите като сериозни и тревожни и заявиха, че те подчертават спешната необходимост от намаляване на риска повече хора да развият диабет тип 2. Проучването, което все още не е рецензирано, е представено на професионалната конференция на Diabetes UK.

Изследвани са данни за 3 милиона души от Биобанката на Обединеното кралство и от регистрите на личните лекари, както и 116 заболявания, които често се наблюдават на средна възраст. Лицата с диабет тип 2 са имали по-висок риск от 57 от заболяванията, включително 9% по-висок риск от рак. При хората с диабет тип 2 вероятността от бъбречно заболяване в последен стадий е 5,2 пъти по-висока, вероятността от рак на черния дроб – 4,4 пъти, а вероятността от макулна дегенерация – 3,2 пъти по-висока. Когато става въпрос за заболявания на кръвообращението, при хората с диабет тип 2 рискът от 23 от 31 проблема е по-висок. Диабет тип 2 е свързан с по-висок риск от влошено здраве във всички 11 здравни категории, като рискът от неврологични проблеми е 2,6 пъти по-висок, рискът от проблеми с очите – 2,3 пъти, рискът от храносмилателни проблеми – 1,9 пъти, а рискът от влошено психично здраве – 1,8 пъти.

Проучването е насочено към хора над 30 години. Експертите са установили, че по-високи рискове са налице, когато хората са диагностицирани с диабет тип 2 на възраст до 50 години.

„Това проучване илюстрира в тревожни детайли неприемливото разпространение на лошото здраве при хората на средна възраст с диабет тип 2 и е ярко напомняне за обширните и сериозни дългосрочни ефекти на диабета върху организма“, заяви д-р Елизабет Робъртсън, директор на изследователския отдел на Diabetes UK.

„Ето защо е толкова важно хората с повишен риск от диабет тип 2 да бъдат подкрепени, за да намалят риска си, а тези, които живеят с това заболяване, да имат постоянен достъп до рутинни грижи и подкрепа, за да го управляват добре и да избегнат или забавят усложненията“, каза тя.

Д-р Луанлуан Сун, която е съавтор на изследването в бившата си роля на клиничен епидемиолог в университета в Кеймбридж, заяви, че то показва, че предотвратяването и забавянето на появата на диабет тип 2 е “от съществено значение” за намаляване на вероятността от влошаване на здравето на средна възраст.

Снимка: Steve Buissinne / Pixabay