Диагностицират депресия по снимки в Instagram

Instagram

Вече депресията се разпознава и по снимки в Instagram.

Istagram е най-голямата социална мрежа в света за споделяне на лични снимки и видео, респективно и в България.

Учените Андрю Рис и Кристофър Данфорд от Харвардския университет твърдят, че фотографиите в Instagram могат да свидетелстват за наличието на тежка депресия в автора на публикацията, съобщава сайтът Мадърборд, цитиран от агенция БТА.

Изследователите анализирали 166 души, като при бегъл анализ 71 от тях проявили признаци на депресия. Участниците в проучването представили над 43 хиляди свои фотографии в Instagram.

За събирането на информацията и анализа на първичните признаци е бил избран методът за набиране на метаданни – цвета на фотографиите и фона, данни от обстановката и окръжаващото пространство, разпознаване на израза на лицето.

Специален софтуер, в основата на който били заложени данните за някои клинични изследвания, в 70% от случаите вярно диагностицирал наличието на сериозно заболяване и позволил да се пристъпи към своевременно лечение.

Според изследването хората с депресии публикуват предимно тъмни снимки и не използват филтри. При техните фотографии също така присъстват тъмносини тонове.

Скрийншот: Instagram.com