Диета без мазнини не е полезна

сандвич

Използването на диети без мазнини са опасни за здравето.

Диетите с малко мазнини могат да увеличат риска от ранна смърт.

Мащабно изследване на канадски учени показа, че най-голяма смъртност – с 23% по-висока, има сред хората, които ядат най-малко мазнини.

Учените от университета МакМастър в Хамилтън, Канада, са обхванали в изследването си 135 000 души на възраст от 35 до 70 години от 18 държави от цял свят.

Мазнините могат да имат защитен ефект за здравето, изтъкват учените. Вместо тях, желаещите да се хранят здравословно трябва да ограничават въглехидратите – картофи, хляб, макарони и ориз.

Резултатите от изследването оспорват даваните от десетилетия препоръки за здравословно хранене, които се състоят в това хората да ограничават предимно мазнините.

Представяйки резултатите на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Барселона, д-р Махшид Деган от университета МакМастър, цитиран от агенция БТА, каза: Тялото се нуждае от мазнини. Те пренасят витамини, осигуряват есенциални киселини, имат своята роля. Когато мазнините бъдат намалени много, това се отразява на важни минерали.

Хората обаче не трябва да ядат произволно мазнини. Не повече от 11% от тях трябва да са наситени – от месо, сирене, масло, сметана.

Ако спазват препоръката 35% от енергията им да е от мазнини, те ще се хранят здравословно. Въпросът е, че мнозина стигат до крайност, като ограничават прекалено мазнините.

Друг важен резултат от изследването е, че прекаляването с въглехидратните увеличава риска от смърт до 28 процента в сравнение с тези, които не злоупотребяват с тях.

Въглехидратите обаче не трябва да бъдат изключвани от храната. Канадските учени препоръчват 50-55% от енергията да се набавя от тях, а 35% общо от мазнини.

През 2011 г. американски специалисти по хранене обявиха, че диета без захари не е полезна.

Снимка: Марко Ферх