Диета без сол вреди


сол

Приемът на прекалено малко сол вреди на сърцето.

Употребата на минимално количество сол не носи никаква полза за здравето, а в някои случаи дори води до риск от смъртни случаи при сърдечно-съдовите заболявания.

Това пише в статия в специализираното списание Lancet, цитирана от агенция БГНЕС.

Умерената употреба на сол леко намалява кръвното налягане, но води до редица други последици, включително до повишаване нивото на някои хормони, което често зачерква положителните ефекти от намаляването на налягането. Това е много важна новина за хипертониците, разказва Ендрю Менте от университета Макмастър в канадския град Хамилтън.

Той и колегите му стигнали до този извод, след като наблюдавали над 130 000 души от 49 страни в света, участвали в проект, организиран от университета.

Учените редовно са взимали кръвни проби от участниците в експеримента, събирали са данни за тяхната диета, вредните навици, болести и други фактори, които влияят върху продължителността на живота.

Изследователите са установили, че консумацията на сол под нивото от 3 грама дневно влияе отрицателно върху сърдечно-съдовата дейност.

Участниците, които са консумирали два грама на ден, по-често са умирали от инфаркти, инсулти и други болести в сравнение с хората, които са се хранили нормално.

Според Световната Здравна Организация (СЗО) повишената консумация на сол над 5 грама дневно и понижената – под 3 грама дневно повишават кръвното налягане и респ. риска от сърдечни заболявания и инфаркт. Статистиката на СЗО посочва също, че повечето хора консумарт средно по 9-12 грама дневно, което е драстично над препоръчителната безопасна за здравето доза.

Снимка: Лари Хофман