Диета за здраво сърце

Представяме диета за здраво сърце с полезен хранителен режим.

Представяме няколко основни съвета за лечебно хранене за по-здраво сърце.

Яжте по 5 порции плодове или зеленчуци дневно! Помагат в борбата срещу атеросклерозата и действат като антиоксиданти в организма.

Консумирайте пълнозърнест хляб всеки ден! Диета, включваща 3 или повече порции дневно от него, както и храни от житни и зърнени култури, ръжени крекери, кафяв ориз, може да намали риска от сърдечно заболяване с 30%.

Откажете се от мазнините и това ще помогне на холестерола! Намалявайки общото количество на мазнините (особено на наситените), ще понижите количеството на холестерола и нивото на мазнини в кръвта. Когато заместите наситените с ненаситени мазнини, ще увеличите нивото на добрия холестерол за сметка на лошия в кръвта.

Ограничете солта! Намалявайки количеството на консумираната сол (7 г дневно за мъже и 5 г дневно за жени), ще помогнете на кръвното налягане да не бъде с високи показатели. Заменете солта с подправки!

Внимавайте с количеството алкохол! Когато се поема в големи количества, той разрушава мускулите на сърцето, увеличава кръвното налягане и е предпоставка за наднормено тегло. Но консумирането на алкохол в умерени количества ще защити сърцето, особено за мъжете след 40-годишна възраст и за жените след периода на менопауза.

Поддържайте здравословно тегло! Ако намалите излишните килограми, ще спомогнете за добрата работа на сърцето и ще успеете да поддържате кръвното си налягане в нормални граници.

Снимка: Freeimages