Диета за отслабване след празнична трапеза

зеленчукова супа

Бързо качените килограми по празниците бързо се и свалят. Ето диета за отслабване след обилна Коледно-Новогодишна трапеза и именните дни след тях.

Три дни хранене с плодово-зеленчукови ястия, гарнирани с кисело мляко, са достатъчни на организма да се освободи от натрупаните излишни калории през празниците, твърди проф. Донка Байкова пред Дарик радио.

На първо място проф. Байкова препоръчва да се пият много течности, за да се детоксикира организмът и да заработи на нормален режим.

На второ място, храните да са по-леки, по-подходящи са такива от растителен произход.

Проф. Донка Байкова поясни в ефира на Bulgaria ON AIR, че в седмицата след празниците трябва да се премине към по-леки животински белтъчни храни – мляко и млечни продукти. Диетологът добави, че ако включваме животински храни в менюто си, трябва да са риба, птиче месо, бели меса и яйца.

Тя подчерта, че всяка силна рестрикция в храненето обаче означава риск от невъзможност да се задържи ниско тегло и ще има йо-йо ефект при излизане от схемата на хранене. Диетологът изтъкна, че затова процесът на отслабване трябва да става постепенно и бавно.

Като примерна тридневна диета проф. Донка Байкова препоръчва следното: Леките плодово-зеленчукови ястия, гарнирани с кисело мляко и с някои от постните кулинарни изделия, добавка питка, когато сме гладни. Непременно лимонов сок, малко зехтин, много билкови чайове. Бобовите храни също са много богати на влакнини и действат активиращо движението на червата; айрани, български таратор; много сокове – плодови, зеленчукови; сезонните плодове – ябълка, тиква; зеленчукови супи.

В 8.00, 10.00 и 16.00 часа да се консумират плодове с кисело мляко, а в 12.00 и в 19.00 часа зеленчуци с мляко – може сурови или сготвени постни манджи.

При три дни спазване на такъв режим ще се свалят поне 1.5-2 кг., твърди проф. Байкова и заяви, че не е подходящо пълното гладуване между коледните и новогодишните празници, както и веднага след Великден, съчетано с голямо преяждане навръх празниците.

Проф. Байкова предлага и по-продължителен хранителен режим след тежки празници. “Можем да предприемем някакъв диетичен режим, в който за две седмици да върнем теглото на обичайните му ниски нива. През ден консумираме нормално хранене, например три пъти седмично някаква животинка белтъчна храна – риба и бели постни меса; два пъти постни дни по вегански модел и много зеленчуци. А през ден ще си позволим да консумираме кисело мляко със зеленчуци и плодове. На обяд и на вечеря кисело мляко със зеленчуци под всякаква форма. Плодовете ще присъстват с киселото мляко на закуските. Междинно, ако сме гладни, ще консумираме една филийка пълнозърнест хляб с лютеница или овесени ядки с плодове”, разясни проф. Байкова.

Вижте повече във видеото:

Снимка на зеленчукова супа: kevberon / Pixabay