Диета за подмладяване

Представяме свежа диета за подмладяване и прочистване на организма.

През пролетта слънцето отново облива живота на планетата със своите лъчи. Включете следните храни в пролетното си меню и ще възвърнете своя свеж и младолик вид, а това ще спомогне и за прочистването на организма.

Зеленолистни зеленчуци
Няма по-подмладяващи храни от зеленолистните зеленчуци като спанак, кръмно цвекло и листа на глухарче. Всички те са чудесен източник на хранителни вещества, забавящи стареенето.

Зеленолистните зеленчуци са богати на антиоксиданти, които се свързват с понижаването на риска от рак и сърдечни заболявания, така и с поддържането на здравето на кожата и очите. Те съдържат магнезий, който укрепва здравето на клетките. В състава им се включва и фолиева киселина, витамин от група B, който се бори с деменцията и сърдечните заболявания. Зеленолистните зеленчуци са богати на фибри, хранителна съставка, която се свързва със здравословното храносмилане и по-ниския риск от рак и сърдечни заболявания.

Дребни горски плодове
Ягоди, малини, боровинки, къпини – всички те се срещат в изобилие през лятото, а през останалото време можем да ги намерим замразени. Тези плодове са пълни със забавящи стареенето антиоксиданти, които притежават и редица други полезни за здравето свойства: борят се с рака и сърдечните заболявания, подобряват здравето на кожата, възстановяват мускулната тъкан и подпомагат мозъчните функции. Освен това тези цветни нискокалорични плодове могат да ни помогнат да отслабнем и да намалим риска от развитие на диабет.

Пълнозърнести храни
Ако искаме да обърнем процеса на стареене, трябва да избягваме храните от бяло брашно и да заложим на богатите на фибри и други полезни хранителни съставки пълнозърнести продукти. Пълнозърнестите хлябове, паста, ориз намаляват риска от рак, сърдечни заболявания и диабет като едновременно с това ни осигуряват задоволително количество енергия за целия ден.

Червено вино
Въпреки че прекомерната консумация на какъвто и да е алкохол може всъщност да ускори процеса на стареене, умерения прием на червено вино (до 1 чаша на ден) помага да върнем часовника назад. Ресвератролът в гроздето е мощен антиоксидант, притежаващ противовъзпалителни и противосъсирващи свойства. Ресвератролът се асоциира със сърдечното здраве и понижения риск от рак. Този фитонутриент може да ограничи и риска от диабет, въпреки че все още са необходими повече изследвания за потвърждаването на тази хипотеза.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение!

Zdraven.bg представя специална колекция с песни, чиито видеоклипове се спортува:

Снимка: Кори Хармън