Диета за ум

храни за ум
Barramundi, smoked eel, broad beans, fresh peas

Експерти създадоха подходяща диета за здрав мозък. На какво да наблюгаме в менюто си?

Диета, проектирана специално за ума, може значително да намали стареенето на мозъка, показва ново изследване на американски учени.

Подходящият хранителен режим може да подмлади мозъка на човек с цели осем години. Добрата храна забавя когнитивните нарушения при възрастните и намалява риска от развитие на Алцхаймер.

Диета включва по три порции дневно зърнени храни, основно бобови, листни зеленчуци като спанак, маруля и зеле, както и вино, за предпочитане червено, и ядки, най-добре сурови.

Препоръчително е да се храните изключително с бобени култури като фасул, боб и леща, от които се отслабва, а също с плодове и пилешко най-малко два пъти седмично и риба поне веднъж на седмица (пилешкото може да замените с морски дарове).

За здрав мозък избягвайте червено месо, маргарин, пълномаслено сирене и мляко, както и всякакви сладкиши и захарни изделия, пържени храни и всичко, което се предлага в заведенията за бързо хранене.

За да се достигнат до заключенията си, учените в медицинския център Rush University в Чикаго, САЩ, изследвали 960 възрастни, твърди агенция БГНЕС.

Снимка: Чарлз Хейнс