Диета при високо ниво на триглицериди в кръвта

плодове

Ето полезна диета при високо ниво на триглицериди в кръвта.

Триглицериди са мазнини, които се движат в нашето тяло чрез кръвообращението. Известни са като лош холестерол. Всеки има триглицеридите, но когато нивото е високо, то е опасно за здравето и носи риск от сърдечни заболявания. Високото ниво на триглицеридите може да предизвика и тежко възпаление на панкреаса.

Установяването на нивото на триглицериди е сред здравните услуги, които се оказват в задължителния годишен профилактичен преглед. Те са включени в частичната кръвна картина, която се прави на всеки здравноосигурен пациент в България.

Триглицеридите са в норма, когато са под 150 мг на децилитър. За гранични, но не патология, се приемат стойностите между 150-199 мг на децилитър. За високи се смятат стойностите над 200 до 499 мг на децилитър. Свръх високи са триглицеридите над 500 мг на децилитър. Референтните граници на триглицериди при пълен липиден профил са 2.0 mmol/l (милимол на литър). Считат се следните клинични състояния при посочените референтни стойности на триглицеридите (Tg):
идеално – под 2.0 mmol/l
гранично от 2.0 до 2.5 mmol/l
висок риск – над 2.5 mmol/l.

Обикновено високите нива на триглицеридите се обясняват с вида на храната, която ядем. Високата концентрация на триглицериди е рисков фактор за развитие на сърдечно-съдово заболяване. Рискът значително се увеличава при високи стойности на триглицериди в кръвта в комбинация с висок общ и лош холестерол и нисък добър холестерол, особено при наличие на диабет.

Ето списък с храните, които трябва да избягваме, докато нивото на триглицериди в кръвта попадне в нормата, и кои да включим в менюто си дотогава.

Храни, които трябва да се избягват при високо ниво на триглицериди:

Наситени мазнини:наситени мазнини


Избягвайте всяка храна, която е богата на наситени мазнини. Наситените мазнини са мазнини, състоящи се от триглицериди, които съдържат само наситени мастни киселини. Наситените мазнини са основен източник за повишаване нивата на лошия холестерол в кръвта и нарастване на риска от заболявания на коронарната артерия. Това означава да се изключат от менюто хранителни елементи като масло, пържено, пълномаслено мляко, извара, сирене и кашкавал.

Транс мазнините: Транс мазнините са налице в преработени и пакетирани храни.

Захар:
донът

Храна с високо съдържание на захар като торти, сладкиши, бонбони, сода, сладолед и трябва да бъде напълно избегната. Сладките храни повишават кръвната захар и това води до по-нататъшно повишение в нивото на триглицеридите.

Алкохол:
алкохол

Алкохолът съдържа някои съединения, които повишават нивата на триглицеридите в кръвта. Затова алкохолните напитки трябва да бъдат напълно избегнати.

Храни, богати на холестерол: Всяка храна с висок холестерол трябва да се избягва. Да се поема максимум до 200 мг холестерол прием дневно и да се избягват на храни като яйца (жълтък), тлъсти меса и мляко и млечни продукти с високо съдържание на масленост.

Една добра диета за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта означава питателна храна, както и избягване на храни, които ще доведат до повишаване на нивата на триглицеридите. Според експертите, трябва да се яде на около 3 до 6 хранения на ден, а не 3 пъти в големи количества.

Ето препоръчителните храни при такава диета, които трябва да бъдат включени задължително в ежедневното меню:

Плодове: Яжте пресни сезонни, добре измити плодове, но трябва да се избягват тези с високо съдържание на фруктоза. Избягвайте да пиете плодови сокове от магазина. Въпреки това, можете да ядете неподсладени замразени или консервирани плодове.

Зеленчуци: Яжте поне по 3 пъти пресни зеленчуци всеки ден, приготвени по начин, който най ви допада.

Зърнени храни: Консумирайте само пълнозърнест хляб, овесена каша или зърнени храни, богати на фибри. Може също булгур, просо, ечемик, елда.

Протеини / белтъчини:
яйце
Храни като нетлъсти меса, яйчен белтък, леща, грах, ядки, сушени и варени плодове, соеви продукти с ниска масленост да се приемат ежедневно. Два пъти в седмицата може да се консумира нетлъста риба.

Внимавайте със следните храни:

Мляко и млечни продукти: Консумирайте само такива с ниско съдържание на масленост.

Мазнини: Не трябва да ползвате повече от 1 супена лъжица зехтин в храната си за деня. Може да консумирате авокадо, маслини, орехи или фъстъци като ги ограничите до четвърт чаша ядки дневно и половин авокадо дневно. Плодовете и зеленчуците също съдържат мазнини.

Захар: Избягвайте всякакви продукти с добавена захар. Не консумирайте бяла захар. Набавяйте я от естествени източници като плодовете.

Не забравяйте, че спортът носи също здраве и настроение! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува, малко или много:

Източници: Wikipedia; rocketswag.com. Снимки: плодове: Александро Ферейра Мело; мазнини: J Boontje; донът: ; Байрън Соломон; уиски: peterfeije; яйце: Понтус Еденберг