Диета при гастрит

ягоди

Представяме подходяща диета за хората, страдащи от гастрит – какви храни да включват в ежедневното си меню си и какви да избягват.

Какво е полезно и какво вредно да се консумира, ако страдаме и лекуваме гастрит? Гладуването е изключително врeдно, защото намалява образуването на стомашни сокове и затова е необходимо болните от гастрит да хапват (поне) три пъти на ден, но внимателно да подбират ястията си.

Гастрит е медицинско наименование на възпаление на лигавицата на стомаха. Заболяването гастрит подлежи на лечение, което включва процедури за понижаване на стомашната киселинна секреция и избягването на определени храни.

По принцип при гастрит са подходящи богатите на белтъчини продукти, плодове и зеленчуци. Абсолютно забранени са пикантните и консервирани храни, туршиите, пържено и панирано, алкохолните и безалкохолните напитки.

Полезни храни за страдащите от гастрит:
– зеленчуци и плодове като картофи (варени или на пюре), моркови, тиква, тиквички, ябълки, ягоди, банани, ориз;
млечни продукти като прясно и кисело мляко, сирене, извара;
– тестени изделия като хляб, козунак, сухар, бисквити, солети, макарони, кифла, фиде, юфка, соя и соеви продукти;
– месни продукти и яйца като нетлъсти меса (телешко, пилешко и риба), телешки салам, шунка, обикновен пастет, варени яйца;
– растителни мазнини (олио, зехтин) и краве масло;
– подправки като магзаноз, чубрица и сол.

Вредни храни за страдащите от гастрит:
– подправки като червен и черен пипер, люти чушки;
– млечни продукти като кашкавал и пушено сирене;
– зеленчуци и плодове като фасул, леща, зеле, лук, чесън, ряпа, гъби, туршии, бакла, грозде, кайсии, вишни, фъстъци, орехи, бадеми и незрели плодове;
– месни продукти като тлъсти меса, сланина, свинска мас, луканка, суджук, създърма, пастърма, конзервирани и други пикантни месни изделия;
алкохол, газирани напитки и кафе.

Здравословното меню при гастрит е препоръчано от изданието Стандарт за здравето.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува, малко или много:

Снимка: Sharon Mollerus