Диета при диабет

уста

Ето полезни съвети, които трябва да знаем при спазване на диета при диабет.

Още при откриването на диабета трябва да се започне лечение с диета и метформин. Захарният диабет тип 2 е епидемично заболяване, а симптомите са нехарактерни.

Каква опасност крие диабетът за нашето здраве, как да открием симптомите, какво е лечението?

Отговорите на тези въпроси дава д-р Петя Каменова, главен асистент към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Академик Иван Пенчев” по Дарик Радио.

Има ли причинно-следствена връзка между тегло и диабет?
Разбира се. Както затлъстяването е световна епидемия и световно значим здравен проблем, така и захарният диабет е епидемично заболяване, тъй като непрекъснато нараства броят на диабетиците в световен мащаб. В Европа диабетиците са 53 млн. с тенденция до 2025 г. да бъдат 64 млн. Нашата страна не прави изключение в това отношение.

Броят на диабетиците особено тези с тип 2 захарен диабет, който е диабетът на зрялата възраст, и който представлява 90% от всички диабетици, също нараства непрекъснато. Трябва да се има предвид, че захарен диабет тип 2, освен че е епидемично заболяване е едно много коварно заболяване. Диагнозата се поставя късно. Има много хора, които не знаят, че имат диабет. По данни на нашата специализирана болница по ендокринология около 8% от населението на България има захарен диабет. 90% от тях са с тип 2 захарен диабет.

Как да открием симптомите на диабета?
При тип 1 захарен диабет, който е диабетът на младата възраст, на децата и юношите – те са много ясни, те са много типични. Това е повишена жажда, често уриниране, значително отслабване на теглото. Много често заболяването се изявява с кетоацидоза. Картината при младите хора, при децата, е много типична и диагнозата се поставя на време поради остротата на симптомите. При диабета на зрялата възраст при тип 2 захарен диабет те са нехарактерни. Понякога може да има сухота в устата, по-често уриниране, трудно зарастване на рани, проблеми със зъбите или венците.

С какви медикаменти бихте препоръчали лечение?
При тип 2 захарен диабет категорично препоръките на всички международни организации, които работят в областта на диабета са – диета и метформин като първа стъпка от лечението. В над 80% от случаите тези хора са с наднормено тегло и затлъстяване. Не само това – те са с инсулинова резистентност, който е водещият патогенетичен дефект за развитие на тип 2 захарен диабет. Този препарат повлиява това основно нарушение и редица други фактори, които се съчетават със захарния диабет – телесното тегло, липидните нарушения. Още при откриването на диабета трябва да се започне лечение с диета и метформин.

В последствие се проследява гликирания хемоглобин, един показател, който показва компенсацията на диабета, предшестващия тримесечен период. Ако след три месеца той е над седем към метформина се добавят други препарати, каквито са сулфониоренните препарати. Лечението на захарния диабет цели да постига добър глекимичен контрол, което означава нормално ниво на кръвната захар. В България ние разполагаме със средства и с инсулини и с медикаментозни средства от всички групи за това.

Не забравяйте, спортът е здраве и настроение и също се препоръчва при диабет! Спортът е здраве и настроение! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува, малко или много:

Снимка: jayangel