Диета при диария

Хранителният режим при диария е от значение за организма за по-бързото и безболезнено преминаване на заболяването.

Диарията, известна в разговорния език като разстройство, е патологичен процес, който се характеризира се с отделянето на изпражнения с увеличено водно съдържание. Обикновено е многократно през деня – повече от три пъти. Това довежда до загуба на течности и електролити с последващи нарушения в киселинно-алкалното състояние на организма. Променя се също цветът на изхожданията и миризмата.

Често диарията е съпроводена с повръщане, висока температура и намален прием на храна и течности. Основни причини за диария са вируси и бактерии, които се откриват след изследване, а лечението е различно за всеки от тях.

Диетичният режим при диария се налага главно по две причини: има храни, които могат да раздразнят и без това свръхчувствителния стомашно-чревен тракт и допълнително да влошат състоянието му, както и има продукти, които е желателно да се консумират следва да осигурят на организма необходимите в момента полезни вещества и да спомогнат успокояването на храносмилателната система.

Гастроентеролозите препоръчват да се консумират прости храни като ориз и картофи – варени, без подправки; препечени филии, обикновени бисквити. Въпреки че продуктите от животински произход не са сред препоръчваните, допустимо е да се хапне печено пилешко месо, но без мазнини и кожа, в малко количество за деня.

Полезни за стомашно-чревния тракт са и продуктите, съдържащи пробиотици. Те се намират напр. в някои кисели млека. Добре е все пак млякото да се консумира след отшумяване на симптомите, за нормализиране на чревната микрофлора.

Храните, които трябва да се избягват са следните:
– Мазни продукти – пържена храна и продукти, които съдържат много мазнини, сосове и мазни заливки.
– Мляко и млечни произведения, в това число масло, сладолед, кашкавал, дори сирене. Дори и да нямате непоносимост към млечни продукти, по време на диария се развива временна такава, която отминава с оздравяването. Изключение е мляко, богато на пробиотици.
– Алкохолът и кофеиновите напитки също не се препоръчват, тъй като спомагат дехидратацията на организма и усложняват състоянието му.
– Подсладители – сорбитол и други, тъй като при някои те действат като лаксативи. При диария трябва да избягвате консумацията на продукти със заместители на захарта, включително дъвките и бонбоните без захар, безалкохолни с подсладители и др.
– Плодове и зеленчуци, чийто захари подхранват вредителя.

Неподходящи при симптома са и храните, при усвояването на които се отделят газове. Такива са зеле, варива, броколи, карфиол. По принцип суровите плодове и зеленчуци, като изключение от правилото, при диария не са най-подходяща храна.

Хубаво е да се избягват и храни, които не са съхранявани правилно. Това включва размразяване и повторно замразяване на продуктите, продължителен престой на продукти във витрините или в хладилника.

Снимка: Ewan Munro