Диета при хепатит

моркови

За болните с хепатит е изготвена специална диета.

Не забравяйте, че това заболяването хепатит може да предизвика загуба на апетита. Но на вас ви е необходима енергия, за да се борите с болестта и да не допускате загуба на тегло. В никакъв случай не предприемайте други диети за отслабване.

Яжте по шест пъти на ден, избирайте моментите, когато не ви е толкова лошо. Разбира се, трябва да споделите и с лекаря тези моменти, в които ви прилошава, съветва lekar.bg.

Изключват се напълно месните и рибните бульони, месните консерви, колбасите, лютивите и кисели ястия, подправките, гъбите, бобовите продукти, спанакът, пържените зеленчуци, кафето, какаото. Не трябва да употребявате кисели ябълки и боровинки.

Ограничете мазнините – не повече от 60 г на ден и не повече от 1 яйчен жълтък дневно. Разрешава се пшеничен и ръжен хляб, кисело мляко, пшенични и зеленчукови супи, макарони, нетлъсто варено месо в малки количества.

Препоръчват се продукти като извара, варени моркови с масло, некисели домати, зеле, захар, сладка, компот, сосове без оцет. Употребявайте повече течности и избягвайте студените ястия.

И още нещо: голямото количество витамин А е отрова за черния дроб. Излишното количество и на някои други витамини също може да предизвика проблеми.

Не приемайте комплекс витамини, в чийто състав се съдържат витамин А и витамин D. Много от натуралните и билковите препарати могат силно да навредят при хепатит и затова старайте се да не ги приемате.

Снимка: Ели Ратнер