Диета със сметана

Тази диета със сметана е изключително екстремна моно диета, която се прилага само един-два дни.

Сметана е хранителен продукт получен от нехомогенизирано мляко с високо съдържание на мазнини, пише Wikipedia.org. Тя обикновено се отделя на повърхността на съда с мляко, тъй като мазнините в нея са по-леки от водата в млякото. От сметана може да се произведе краве масло. Сметаната се използва най-вече при приготвянето на ястия и в сладкарството. Произвежда се от високомаслено прясно или квасено мляко(квасена сметана)

Видовете сметана са: незаквасена (сладка), заквасена (кисела), суроватъчна, шоколадова, фруктова.

Всяка сметана е богата на калций, витамин A и витамин D, както и значимо количество микроелементи, полезни за човешкия организъм.

Сметаната е полезна и с високото си съдържание на белтъчини – 2,2%. Проблем са мазнините, които са значително висок процент – от 15 до 45%, но те се усвояват лесно. Това е и причината лекарите да препоръчват сметана на хора, страдащи от затлъстяване и дори на такива със захарен диабет.

Продължителността на диетата със сметана е от 24 до 48 часа. Може да се прилага просто в два избрани разтоварващи дни на седмица.

При диетата със сметана се избира около 400 грама сметана с не повече от 20% масленост, която се разделя на пет равни по количество приема. За деня трябва да се изпият и 2 чаени чаши чай от шипки.

Вода може да се пие до 10 минути преди приема на сметана.

Според диетолози ползата от употребата на сметана е в няколко направления. тя подобрява се обмяната на веществата, подобрява се и кожата като човек се чувства свеж и тонизиран.

Ако човек не может да издържи деня само на сметана, е допустимо да се изяде 3-4 орехови ядки или 1 несладък плод.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение!

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка: Jeramey Jannene