Диета със сурови храни на Петър Димков

Диета със сурови храни помага лесно за отслабване, а също и прочиства организма.

Представяме диета със сурови храни, каквато препоръчва лечителят Петър Димков.

Суровата храна внася много малко сол в организма и това е голямо предимство, особено за предпазване и лечение на високо кръвно налягане.

Децата добре понасят сурова храна като плодове, зелена салата, моркови, зеле, орехи, покълнали житни зърна или вместо тях накиснат нахут, кисело зеле. Включването към менюто на хляб и мляко улеснява много храненето със сурова храна, като я прави по-разнообразна и по-полезна.

Сурова храна във вид на салати може да бъде постоянна прибавка към обикновената вегетарианска просто сготвена храна. Един или два дни в седмицата може да се прибягва до пълно суровоядство.

Смилаемостта на суровите продукти може значително да се подобри, когато това е нужно с оглед състоянието на храносмилателните органи, чрез надробяване, прекарване през ренде или пресоване.

Най-лесно се понасят от организма сочните плодове като ягоди, малини, зрели кайсии, праскови.

Леко се понасят също младите летни зарзавати, като маруля, зелена салата, зелен и чеснов лук, млад грах, млади моркови и целина, цветно зеле и др.

Калорийната стойност на суровата храна в зависимост от избора на отделните продукти и количеството им може да се колебае от 800 до 2500 калории. Чрез прибавка на зехтин, орехи, майонеза, сухи плодове калорийната стойност може още повече да се увеличи.

Суровоядството дава много добри резултати, стига плодовете и зеленчуците да са измити много добре.

При образуване на газове в червата не трябва да се употребяват плодове и зеленчуци едновременно, а също да се ядат разазлични плодове едновременно.

Народната медицина често прилага лечение със сурови храни при следните болести: затлъстяване, запек, някои стомашно-чревни заболявания, бъбречни болести, чернодробни болести, диабет, сърдечни болести (редуват се плодови и зеленчукови дни), подагра, ставни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, мигрена, хипертония, възпалени вени, кръвни съсирвания, тромбоза, атеросклероза и други.

Този начин на хранене продължава известен брой дни в зависимост от хода на болестта и волята и желанието на болния. След известна почивка се повтаря няколко пъти през годината, като това се повтаря и всяка година.

Успехът при диета със сурови храни зависи най-много от твърдата воля да преодолеем навика и влечението си към обикновената варена храна.

Народната медицина препоръчва суровоядството да се практикува 1–2 пъти седмично.

Примерно меню при диета със сурови храни:

за закуска:
150–200 г пресни плодове
20–30 г бадеми или орехи
чаша чай липа или друг билков
1–2 сурови яйца
мед, краве масло в зависимост от сезона и вкуса.

за обяд и вечеря:
като на закуска, но със салата от суров зеленчук, овкусена с мед, разтворен с вода, пресен сок от грозде, зехтин, сок от лимон.

Диетата със сурови храни не е подходяща за деца, бременни жени, хора с анемия, хора с риск от остеопороза. Имайте предвид, че такава диета със сурови храни е бедна на калций, желязо, витамин B12, протеини и калории.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение!

Zdraven.bg представя специална селекция с песни, чийто видеоклипове са на спортна тема:

Снимка: Чарлз Хейнс