Диета с лимони

Препоръчваме на всички този полезна диета с лимони за прочистване.

Всички проблеми, свързани с наднорменото тегло, са резултат от нарушения в работата на храносмилателната система, които не позволяват на организма да получава всички хранителни вещества, необходими му за разграждане и изхвърляне на мазнините.

Диетата с лимони, разработена от диетолозите, не включва сериозни ограничения в храната и при нея се придържаме към нормалното хранене, т.е. да не се прекалява с храната, но и да не се оставя на гладно човек. В тази диета се включва лимоновият сок, месестата част и кората на лимона.

Доказано е, че този цитрусов плод нормализира процеса на усвояване на хранителните елементи и обмяната на веществата. Лимонът се отличава с повишено съдържание на лимонена киселина в сравнение с другите плодове. А именно тя може да стимулира храносмилането, да встъпва в реакция с ферментите и да извежда токсините от организма.

Лимоновата диета не е подходяща за хора с повишена киселинност, тъй като съществува риск те да получат киселини или язва. При нея задължително са необходими и физически упражнения.

Ето основните правила на тази диета с лимони:

Всяка сутрин пийте лимонов сок, разреден с гореща вода. Ако нямате сокоизтисквачка, изцедете с ръка няколко резена лимон в чаша с гореща вода.

Яжте плодове и зеленчуци 4-5 пъти дневно. Не е задължително да изяждате по цяла порция. Една ябълка или един морков например са напълно достатъчни. Заедно с плодовете изяждайте и 2-3 ореха – белтъчините в тях ще помогнат на организма да усвои захарта, съдържаща се в плодовете.

Добавяйте в супите и салатите ситно нарязана или настъргана лимонова кора. Месото и рибата по време на готвене задължително напръсквайте с лимонов сок.

Старайте се да употребявате по-малко захар. Не забравяйте, че тя се съдържа в доста продукти, които нямат сладък вкус: белия ориз, картофите, белия хляб, царевицата.

Не изключвайте от менюто си мазнините. Увеличете употребата на риба, която съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини. Избягвайте употребата на тестени изделия и червено месо.

Откажете се от полуфабрикатите и консервите, старайте се да ядете само пресни продукти.

Хранете се редовно, с прекъсвания от 3-4 часа. Не бързайте и внимателно сдъвквайте храната. Ако след обяда се чувствате все още гладни, изчакайте 20 минути: вашият мозък просто не е успял да обработи информацията и да изпрати на организма сигнал за това, че вече сте сити.

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция на песни за лимони и лимонади:

Снимка: Адам Ерет