Диета с орехи при диабет и за здраво сърце


орехи

Диета с орехи помага изключително при диабет и носи здраво сърце.

Изследователи от университета Йейл в САЩ открили, че диета, богата на орехи, помага на пациентите с диабет тип 2 и спомага за борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Резултатите, публикувани в сп. Diabetes Care през февруари 2010 г., доказват ползите от яденето на орехови ядки върху сърдечната дейност.

Учените анализирали 24 пациенти, които консумирали средно по 56 грама орехи дневно в продължение на осем седмици, след което продължили обичайния си хранителен режим.

Изследването установило значително подобрение през периода с продължителната употреба на ядки в сравнение с времето, когато участниците се хранели нормално.

Орехите подобрили ендотелната функция, която е първата отправна точка, когато се говори за сърдечни проблеми. Тази функция показва способността на кръвоносните съдове да се разширяват и да увеличават притока на кръв.

Освен това орехите са с ниско калорийно съдържание, поради което са подходящи за хора, страдащи от диабет.

Ние всички знаем колко е здравословно да се яде по една ябълка на ден, но всъщност има и други храни, които трябва да включим в нашата ежедневна храна, за да постигнем конкретни ползи за здравето ни. Орехите са най-горе в списъка със здравословни храни, твърдят специалистите.

Не забравяйте, че спорт помага също за здраво сърце и при диабет! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална колекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка на купа орехови ядки: Дейвид Лат

loading...