Диета с по-малко мазнини и повече плодове намалява риска от рак на гърдата


плодове

Хранителен режим с намаляване на мазнините и увеличаване на плодовете носи по-нисък риск от рак на гърдата.

Ограничаването на мазнините и консумацията на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти могат да намалят риска от смърт за жените с рак на гърдата, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на резултатите от мащабно дългогодишно проучване.

Изследването е обхванало близо 49 000 жени, наблюдавани в продължение на 20 години.

Експертите отчитат, че резултатите от него са по-надеждни в сравнение с редица други проучвания, които се опитват да стигнат до заключения въз основа на наблюдения върху хранителните навици на участниците.

В началото на въпросното изследване жените са си набавяли една трета от дневните калории от мазнини. След една година участничките от едната група са ограничили приема на мазнини до 24 процента, а след осем години – до 30 процента. Останалите са продължили да спазват обичайните си хранителни навици.

Специалистите от Института за биомедицински изследвания в Лос Анджелис са установили, че две десетилетия по-късно рискът от смърт за жените, развили рак на гърдата, е с 21 процента по-нисък в сравнение с останалите.

Промените в начина на хранене обаче не са оказали влияние върху риска от развитие на злокачественото заболяване.

Проучването ще бъде представено през следващите седмици на годишната среща на Американското общество по клинична онкология в Чикаго.

Снимка на плодове: Рита Е.