Диетичните безалкохолни за деца са вредни

детски сок

Учените оспориха ползата от диетичните безалкохолни за децата.

Децата, които пият диетични безалкохолни, не успяват да намалят калориите за деня, установиха американски учени. Такива деца в крайна сметка поемат с 200 калории повече дневно от предпочитащите вода.

Възможно е те да компенсират, защото са преминали към диетични напитки от подсладени. Резултатите в никакъв случай не означават, че нискокалоричните напитки са лоши. Децата, които пият диетични безалкохолни, в крайна сметка консумират по-малко захар за деня от пиещите подсладени напитки. Водата обаче е по-полезна.

“Водата е най-добра и трябва да наблягаме предимствата й пред нискокалоричните сладки напитки”, каза ръководителят на изследването Алисън Силвецки от университета Джордж Вашингтон, цитирана от агенция БТА.

Съществуват доказателства, че някои напитки въздействат върху предпочитанията към храните. Изследвания с възрастни показаха, че изкуствените подсладители предизвикват желание за сладки храни. Ако вкусовите рецептори вече са настроени за сладко, обикновената вода може да помогне да бъде намалено това желание.

Учените са работили със 7000 деца и тийнейджъри.

Научният труд, озаглавен Консумацията на нискокалорични подсладени напитки се свързва с по-висок общ прием на енергия и захар сред децата, е публикуван в специализираното издание Pediatric Obesity на 2 май 2019 г.

Снимка на дете с подсладена напитка: StockSnap