Диня или пъпеш за десерт

диня и пъпеш

Лятото често изпадаме в дилемата: диня или пъпеш да изберем за десерт?

Традиционният спор за това кой е подходящият основен летен десерт – диня или пъпеш, няма смисъл, тъй като тези продукти трябва да се поставят в различни категории

Това каза пред радио „Спутник“ диетологът Маргарита Корольова, цитирата от агенция БГНЕС.

От гледна точка на правилното хранене динята може да се използва като лятна закуска и десерт, завършващ основни хранения, а пъпешът не може, обясни тя.

„Ако човек яде разнообразни ястия през деня и закусва, обядва и вечеря, а храната съдържа животински и зеленчукови продукти, тогава динята може да завършва тези хранения като десерт. Може и да правите междинни закуски с диня. Тази лека закуска трябва да бъде с не повече от 300 грама от плода. Динята може да бъде включена в нормален хранителен режим и човек може да се наслаждава на цялата гама от здравословни елементи, които са в състава й”, заяви Корольова.

Пъпешът, от друга страна, не трябва да се използва като закуска или десерт. Употребата му заедно с други храни води до наддаване на тегло.

„Трябва да ядете пъпеш, колкото е възможно разделно от други ястия. Той трябва да бъде отделен продукт. Не препоръчвам пъпешите като храна за хора с нарушена въглехидратна обмяна и склонност към напълняване“, съветва експертът.

„Никой не омаловажава хранителната стойност на пъпеша. , но той има гликемичен индекс по-висок от този на динята и отговорът на организма е, че човек наддава на тегло, ако консумира пъпеш като десерт, след консумация на други храни“, обясни диетологът.

Можете да прочетете също за динената диета.

За доброто настроение на всички ви поздравяваме с №1 хита в САЩ на Хари Стайлс от One Direction „Динена захар“:

Снимка на пъпеш и диня: grantour