Диня срещу сърдечни заболявания и затлъстяване

парчета диня

Диня помага срещу сърдечни заболявания и затлъстяване, обявиха експерти.

Ежедневна консумация на парче диня предпазва от сърдечно-съдови заболявания, спирайки натрупването на вреден холестерол, а и намалява теглото, показва ново изследване.

Учените, които извършили изследванията върху мишки, приемащи храна с високо съдържание на мазнини, установили, че динята намалява наполовина процента на натрупаните липопротеини с ниска плътност LDL. Това е форма на холестерол, който води до запушване на артериите и сърдечно заболяване.

Изследователите от университета Пардю в САЩ установили също така, че редовната консумация на диня помага за контролиране на теглото и намалява натрупването на мазнини в кръвоносните съдове.

Здравословните свойства на динята са в химическото вещество цитрулин, който се съдържа и други в плодови сокове, съобщава агенция БГНЕС.

Предишни изследвания показаха, че цитрулинът играе определена роля в предотвратяването на сърдечни заболявания, като намалява кръвното налягане. Но настоящото изследване не открива значителен ефект върху кръвното налягане. То обаче показва, че динята има силно въздействие върху други фактори, създаващи опасност от сърдечно заболяване.

За целите на изследването учените хранели две групи мишки с храни с високо съдържание на мазнини, но на едната група давали вода, а на другата – сок от диня. Те наблюдавали здравето на гризачите в продължение на няколко месеца и в края на експеримента установили, че мишките, които пиели сок от диня, имали с 50% по-малко LDL, от тези, които пиели вода, въпреки че били хранени по идентичен начин. Освен това те тежали средно с 30% по-малко, но нямало разлика в кръвното налягане.

Можете да прочетете също за динената диета.

За доброто настроение на всички ви поздравяваме с №1 хита в САЩ на Хари Стайлс от One Direction „Динена захар“:

Снимка на парчета диня: Пол Фриз