Диня срещу хипертония и инфаркт

парчета диня

Хапването на диня намалява високото кръвно налягане и риска от инфаркт.

Хапването на диня намалява високото кръвно налягане и риска от инфаркт, твърдят експерти.

Плодът диня намалява кръвното налягане при хората с наднормено тегло и може да понижи риска от сърдечен удар, установиха американски учени.

Изследователите открили, че плодът значително намалява кръвното налягане при хората с наднормено тегло, дори в студено време. Повече хора умират от сърдечен удар, когато е студено, защото стресът върху тялото от опитите за запазване на топлината му увеличава кръвното налягане.

Това кара сърцето да работи по-усилено, което означава, че хората са изправени пред по-висок риск от сърдечен удар и инсулт. Изследването установило, че приемането на диня е добро за здравето на сърцето и може да намали риска от сърдечни проблеми в студено време.

„Натискът върху аортата и сърцето намалява след консумирането на екстракт от диня“, заяви проф. Артуро Фигероа от университета във Флорида, САЩ, цитиран от агенция БГНЕС.

Учените изследвали в продължение на 12 седмици 13 затлъстели мъже и жени, страдащи от високо кръвно налягане. Участниците трябвало да потопят ръцете си в студена вода за симулиране на студено време, а учените измерили кръвното им налягане. След това всеки ден половината участници приемали екстракт от диня, четири грама от аминокиселината L-citrulline и два грама от L-arginine.

Другата половина получавала плацебо. Шест седмици по-късно участниците сменили ролите си. Учените установили, че динята намалила кръвното налягане и сърдечния стрес дори в условия на студ.

Това означава по-малко товар върху сърцето, така че то да може да работи лесно при стресова ситуация като излагане на студ, пояснява проф. Фигероа.

Можете да прочетете също за динената диета.

За доброто настроение на всички ви поздравяваме с №1 хита в САЩ на Хари Стайлс от One Direction „Динена захар“:

Снимка на парчета диня: Стив Джонсън