Дисекция на тютюнопушенето

цигара

Представяме пълна дисекция на тютюнопушенето.

Защо тютюнопушенето е вредно за здравето и как вреди?

Тютюнът е растение от род Nicotiana на семейство Картофови (Solanaceae). Таксономичният род наброява повече от 70 вида, пише Wikipedia. Продуктите произведени от изсушени тютюневи листа са разнообразни и биват: пури, цигари, емфие, тютюн за лула, тютюн за дъвчене и ароматизиран тютюн.

Основният вид тютюн, който се употребява с комерсиална цел е Nicotiana tabacum. Той, както и повечето растения от таксономичния род произлизат от тропическа Америка. Растението обаче толкова дълго време е подложено на култивиране, че днес не са известни естествени растения от него в дивата природа. Другият вид Nicotiana rustica е известен с бързо горящите листа. Първоначално е култивиран във Вирджиния, откъдето произлиза и наименованието на типа тютюн. Днес той е широко отглеждан на Балканите, Русия, Турция и Индия. Алкалоидът никотин, който се натрупва в листата води до пристрастяване. Това е един от най-известните отрицателни ефекти от употребата на тютюн от хората.

Според Световната здравна организация (СЗО) тютюнът е единствената голямата причина, която може да предизвика предотвратима смъртност на населението в световен мащаб. В оценка от доклад на СЗО през 2008 г. той причинява 5,4 милиона смъртни случая годишно. Употребата на тютюневи изделия води най-често до заболявания засягащи сърцето, черния дроб и белите дробове. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за сърдечни удари, инсулти, хронична обструктивна белодробна болест и рак – по-специално рак на белия дроб, рак на ларинкса и устата, и рак на панкреаса. Също така, поради силно пристрастяване към никотина употребата на тютюн води до създаването на зависимост.

Тютюнът съдържа коктейл от разнообразни отровни и радиоактивни вещества, чийто брой достига 4000. Ето най-известните от тях:
– никотин
– катран
– въглероден двуокис
– полоний 210
– радий 228
– олово 210
– амоняк
– ацетон
– живак
– нафталин
– бензoпирен (в тютюневата смола)
– циановодородна киселина
– над 30 ароматни въглеводорода и др.

Негативните действия на съставките на цигарите:
– Никотинът предизвиква зависимостта към тютюна, бавно отравя организма, (най-вече – централната нервна система и мозъка.)
– Тютюневият катран съдържа комбинация от множество вещества (въглеводороди, нитрозамини и  феноли), 60 от които причиняват рак. Оцветява зъбите и пръстите на  ръцете.
– Въглеродният двуокис е силно отровен газ, който пречи на червените кръвни телца да пренасят кислорода от белия дроб до тъканите.
– Полоний 210 е радиоактивен елемент, който излъчва много повече алфа частици дори от плутония, използван в атомната бомба, пусната над японските градове Хирошима и Нагасаки. Периодът на разпадане на полоний 210 е около 138 дни.. Това прави елемента хиляди пъти по-радиоактивен от ядрените горива, използвани в първите атомни бомби.
– Радий 228 и олово 210 са други радиоактивни изотопи.
– Амонякът е отровен газ.
– Бензопиренът е полицикличен въглеводород, предизвикващ ракови образувания.
– Бронцкатехинът е три пъти по-опасен от бензопирена.
– Акролеинът (ненаситен алдехид) и двуазотният окис.
– ДДТ – отрова, инсектицид.

Тютюнопушенето е основен фактор за заболявания на:
– дихателната система (възпаления на устната кухина, гърлото, трахеята, бронхите, белия дроб; рак на устата, гърлото и белите дробове)
– сърдечно-съдовата система (учестяване на пулса, повишено кръвно налягане, инфаркт на миокарда, хипертония, атеросклероза, ендартерит)
– нервната система и мозъка (уврежда мозъчните клетки и периферните нервни влакна; намаляват се скоростта запаметяване и обемът на паметта, главоболие, инсулти)
– ДНК – различни мутации
– половата система (полова  слабост, нарушен менструационен цикъл, спонтанни аборти, преждевременно раждане, раждане на деца с по-малко тегло и с малформации, раждане на мъртви деца, рак на маточната шийка)
– храносмилателната и отделителната системи (гастрити, язви и рак на панкреаса, на стомаха и на червата)
– кожата (изтънена, бледа и състарена кожа, бръчки по лицето)
– очите – (раздразнени и насълзени очи, възпаления на лигавицата на очите)
– други (възпаления на лигавицата на носа и на гърлото, развалени зъби, лош дъх от устата…)

Еднакво  вредни са пушенето на цигари, на пури, на лула, на наргиле и дъвченето на тютюн. Еднакво вредни за здравето са както силните (тежките) цигари, така – и леките цигари. Пушещите леки цигари по-трудно отказват пушенето.

Страничната димна струя е много по-опасна от главната. Тя не преминава през никакъв филтър и съдържа:
– 50 пъти повече амоняк
– 5 пъти повече въглероден окис
– 3 пъти повече бензoпирен
– 2 пъти повече никотин и тютюнев катран.

Неактивният пушач, в компанията на пушач, вдишва непречистената струя тютюнев дим плюс тютюневия дим, издишан от пушача. В последния се съдържат 10% от никотина, поет от пушача.

Снимка на димяща цигара в пепелник: Alexas Fotos