Дифтерия за първи път от 30 години в Европа

дифтерия

Случай на смъртоносното заболяване на горните дихателни пътища дифтерия е регистриран в Европа за първи път от 30 години.

За първи път от 30 години в Европа е регистриран случай на заболял от дифтерия. 4-годишно момче в Испания е било диагностицирано със заболяването тази седмица. Поради липса на необходимото лекарство, преди ден е изпратено искане до всички европейски държави да доставят налични количества. Детето е било спасено с препарат с изтекъл срок, който бил предложен от Франция.

За случая информира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който уточни, че животоспасяващ антитоксичен серум е бил предоставен и от Русия.

Дифтерия, или дифтерит, е заболяване на горните дихателни пътища, характеризиращо се с възпалено гърло, слаба треска, и псевдомембрана (налеп) върху сливиците, фаринкса и/или носа, пише wikipedia.org.

Рискът от смърт след заразяване е между 5 и 10 процента, а при деца под 5 и възрастни над 40 години – 20%. Макар и рядко, все още възникват епидемии.

При леките форми на дифтерията може да има само кожни прояви. Причинител е Corynebacterium diphtheriae, аеробна Грам-положителна бактерия.

Дифтерията е силно заразна болест. Разпространява се при пряк физически контакт или по въздушно-капков път.

Респираторната форма има инкубационен период от 2 до 5 дена. Развиването на болестта обикновено е постепенно. Симптомите включват отпадналост, треска, леко възпалено гърло и затруднено преглъщане. При заразени деца се проявяват и други симптоми, като гадене, повръщане, втрисане и силна треска, но понякога симптоми се проявяват едва когато болестта е в напреднал стадий. Около 10% от пациентите се оплакват от подуване на врата. Този симптом се свързва с по-висок риск за смърт.

Освен симптомите, които са на входа на инфекцията, пациенти могат да почувстват и по-генерализирани симптоми, като апатия, бледост и сърцебиене. Тези симптоми са причинени от токсина, който бактериите отделят. Този токсин би могъл да предизвика и хипотония (ниско кръвно налягане). Късни усложнения на дифтерийния токсин включват кардиомиопатия и периферна невропатия от сензорен тип.

Кожната форма на дифтерията често се явява вторична инфекция на предшестващо кожно заболяване. Първите признаци на кожна дифтерия се появяват средно една седмица след първичното заболяване.

Дифтерията вече е почти премахната в развитите държави. В България ваксината ДФТ (произнася се “дифт-тет-кок” от Дифтерия-Тетанус-Коклюш) е включена в задължителния имунизационен календар.

За първи път от 3 десетилетия такъв случай е регистриран в Испания, заболяло е 4-годишно дете, информира д-р Ангел Кунчев: Случаят е много показателен, защото става въпрос за завръщане на една забравена болест в резултат на отказ на имунизация. Става въпрос за случай, който е регистриран в последните 48 часа – дете, заболяло от дифтерия. Колегите не са имали готовност, тъй като поради липса на случаи, не поддържат резерв от противодифтериен токсин. Въпреки това са успели да намерят такъв от Франция с изтекъл срок на годност, въпреки това е приложен и детето е още живо, но в много тежко състояние.

Лекарите в Испания продължават да се борят за живота на малчугана, заради което са им нужни допълнителни количества от животоспасяващия серум: Поискаха от всички страни. Ние също можем да им предложим, доколкото разбрах Русия им е предоставила антитоксичен серум, съобщава още д-р Кунчев.

Снимка: COM SALUD