ДНК определя колко кафе пием

Ново мащабно проучване установи някои гени, които може би играят роля в любовта ни към кофеина в освежаващото кафе.

По колко кафе пием на ден се определя от нашето ДНК, показва мащабно проучване на учените.

Мащабно проучване установи някои гени, които може би играят роля в любовта ни към кофеина, предаде агенция Асошиейтед прес.

Видимият ефект на тези гени е много малък, но вариациите в тях могат да променят влиянието на кафето върху здравето на даден човек.

Проектът, ръководен от Харвардското училище за обществено здраве в САЩ, анализира около две дузини предишни проучвания с общо над 120 хил. участници. Те са описали по колко кафета пият на ден и са позволили тяхната ДНК да бъде сканирана.

Така са открити различия в ДНК, свързани с пиенето на повече или по-малко кафе. Изследователите установили осем такива вариации, две от които вече са били свързвани с консумацията на кафе.

Четири от шестте нови вариации в гените са свързани с консумацията на кофеин – или в начина, по който организмът го разгражда, или в стимулиращите ефекти на напитката, отбелязват учените.

Другите две новооткрити вариации са изненада, защото нямат ясна биологична връзка с кафето или кофеина. Вместо това те са свързани с нивата на холестерола и кръвната захар.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: trophygeek