ДНК слой за слънцезащита

плаж

Създадоха слой от ДНК срещу вредните ултравиолетови лъчи.

Учени от университета Бингамтън в Ню Йорк, САЩ, разработиха тънък филм, създаден от ДНК. Той осигурява все по-голяма защита срещу ултравиолетовите лъчи с по-дългото му излагане на слънчева светлина.

Ултравиолетовата светлина може да предизвика увреждания на ДНК, а това е вредно за кожата, заяви експертът по биомедицинско инженерство Гай Джърман от университета, цитиран от агенция БТА. Какво обаче би се случило, ако използваме ДНК като слой, който принасяме в жертва? Вместо да се стигне до увреждане на ДНК в кожата, ще получи увреждания слой над нея.

Учените създали тънки и оптически прозрачни кристални ДНК филми, а след това ги осветили с ултравиолетови лъчи и констатирали, че колкото по-дълго филмът е изложен на ултравиолетова светлина, толкова по-добре я поглъща.

ДНК филмите освен това са хигроскопични – покритата с подобен филм кожа задържа по-добре вода в сравнение с непокритата. Това забавя водните изпарения и осигурява по-добра хидратация след време.

Ако използвате новосъздадения ДНК слой като слънцезащитен крем, колкото по-дълго оставате на плажа, толково по-голям е ефектът му, отбеляза Джърман. ДНК филмът може да намери приложение в производството на слънцезащитни и хидратиращи кремове. Ако е оптически прозрачен, предотвратява тъканни увреждания, предизвикани от ултравиолетовите лъчи, и запазва кожата хидратирана, ще може също да се използва за покриване на рани в екстремна среда.

Снимка: Джеймс Бейкър