ДНК-то на мозъка се променя с годините

Изследване на мозъчните клетки, проведено от британски учени, установи, че ДНК-то на мозъка се променя през годините и откритието може да се използва за намирането на лечение на неврологичните заболявания, съобщават британските медии.

Учени от института Рослин към университета в Единбург в Шотландия установили, че мозъчните клетки променят генетичния си състав през годините на човешкия живот. Те открили гени, наречени ретротранспозони, отговорни за хиляди малки промени в ДНК на мозъчните клетки.

Изследователите, чието проучване е публикувано в сп. Nature, открили, че гените са особено активни в зоните на мозъка, свързани с подновяването на клетките, посочва агенция БГНЕС. Като създали карта на местата с тези гени в човешкия геном, учените успели да установят мутации, които влияят на мозъчната функция и могат да предизвикат развитие на заболяванията.

Изследването показва за първи път, че мозъчните клетки са генетично различни от останалите клетки в тялото и че също така са различни една от друга. Сега учените се опитват да открият дали образуването на мозъчен тумор и неврологични заболявания като Алцхаймер са свързани с промяна в дейността на ретротранспозоните.

Това изследване напълно опровергава вярването, че генетичният състав на мозъчните клетки остава статичен през живота и ни дава нова информация за това как работи мозъкът“, заяви авторът на изследването д-р Джеф Фолкнер.

Ако можем да разберем по-добре как възникват тези малки генетични промени, можем да хвърлим светлина върху начина, по който мозъчните клетки регенерират, да докажем, че процеси като формирането на паметта имат генетична основа и евентуално да установим връзка между активността на тези гени и мозъчните заболявания“, допълни той, цитиран от dariknews.bg.

Илюстрация: sxc.hu