Добавките с рибено масло са безполезни за диабетиците

Приемът на изкуствени добавки с рибено масло не носи здравни ползи на хората с диабет тип 2.

Хората, страдащи от диабет тип 2, не бива да бъдат окуражавани да приемат хранителни добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини или рибено масло, предупреждават изследователи от Университета на Източна Англия.

Учените анализирали над 80 проучвания, свързани с хранителни добавки с омега-3 или рибено масло и не открили никакви доказателства, че те носят здравни ползи или вредят на диабетиците.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието British Medical Journal на 21 август 2019 г.

Д-р Лий Хуукър, ръководител на проучването, каза за BBC, че не са открили нито вреда, нито полза от добавките с омега-3 и рибено масло за здравето на диабетиците. “Тези добавки са изключително скъпи и ако някой е застрашен от риск от диабет, има по-добри начини да си похарчи парите като спортни тренировки или консумация на мазни риби”, съветва тя.

Дъглас Туенфоур, заместник-ръководител на отдела за грижи здравето в Diabetes UK, казва, че “здравословното хранене, основаващо се на разнообразна диета е изключително важно и познаваме конкретни храни, които могат да намалят риска от диабет – това са плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, кисело мляко и сирене”.

“Докато омега-3 мастните киселини са от решаващо значение за цялостното ни здраве, като цяло е по-добре хората с диабет тип 2 да приемат необходимото им количество като изяждат поне две порции мазна риба седмично, отколкото да взимат изкуствени добавки”, съветва той.

В края на 2018 г. учените публикуваха доклад, че добавките рибено масло не помагат също срещу рак и сърдечно-съдови заболявания.

Тъй като доказателствата, че изкуствените добавки с рибено масло и омега-3 не носят здравни ползи за хората, Zdraven.bg препоръчва на всички да престанат да ги купуват, а да хапват готвени ястия с риба,!

Снимка на таблетки с рибено масло: Ниек Верлаан