Добрите и лошите пози за сън

спяща жена

Кои пози как ни действат по време на сън?

Повечето хора се нуждаят от около осем часа качествен сън, за да функционират правилно. Върху качеството му обаче се отразява и предпочитаната поза.

Експерти по сомнология разкриват ползите и недостатъците на най-разпространените пози за спане, цитирани от агенция БТА.

По гръб
Според експертите това е идеалната поза за добър сън. От американската Национална фондация за съня обаче отчитат, че по гръб спят едва осем процента от хората. Този начин на спане осигурява максимална почивка в неутрално положение за главата, шията и гърба.

Позата по гръб е препоръчителна и срещу гастроезофагеален рефлукс – хранително разстройство, засягащо пръстена на мускула между езофагуса (хранопровод) и стомаха. Много хора, включително и бременните жени, страдат от киселини в стомаха. Гастроезофагеалният рефлукс представлява връщане на съдържанието от стомаха обратно в хранопровода.

Спането по гръб не е препоръчително за хора, които страдат от сънна апнея – частично или пълно преустановяване на дишането по време на сън в резултат на свиване или деформация на дихателните пътища.

Странична поза
При тази поза за спане също е понижен рискът от гастроезофагеален рефлукс, както и от болки в шията и гърба.

Хората, които спят настрани, е по-малко вероятно и да хъркат, тъй като позата поддържа отворени дихателните пътища.

Страничната поза е предпочитана от 15% от хората.

Недостатъкът й е, че може да доведе до появата на бръчки, тъй като половината лице е заровено във възглавницата.

По корем
Експертите са на мнение, че тази поза е полезна само срещу хъркане и вредна за всичко останало. Спането по корем причинява болки в шията и гърба, тъй като гръбнакът не е в неутрално положение, и освен това напряга мускулите и ставите. Съветът на специалистите е по възможност тази поза за сън да се избягва.

Поза, свита като зародиш
Това е предпочитаният начин за спане от около половината от възрастните хора – на една страна с извит торс и сгънати колене.

Позата е препоръчителна за хората, които хъркат, и е отлична за бременните жени. Недостатъкът при нея е, че може да ограничи дишането, ако човек е твърде свит.

Това неудобство може да се избегне, ако спящият изправи максимално тялото си, вместо да подпира гърдите си с брадичка и прекомерно да сгъва коленете си.

За да се намали напрежението върху бедрата при позата зародиш, експертите препоръчват да се поставя възглавница между коленете.

Снимка на спяща жена: Томас