Добрият сън намалява риска от деменция

спалня

Сънят влияе върху мозъка.

Добрият нощен сън е ключов фактор в борбата срещу деменцията, сочат резултатите от американско проучване.

Специалисти от Бостънския университет в Масачузетс, САЩ, са установили в изследване, обхванало 321 души над 60-годишна възраст, че набавянето на достатъчно количество сън с бързи очни движения – фазата с най-ярки сънища, осигурява защита срещу невродегенеративното заболяване.

Фазата с бързи очни движения съставлява 25 процента от общия сън. Изследователите са открили, че по-краткото време, прекарано в нея, повишава риска от развитие на деменция с една четвърт.

Според специалистите откритието дава нови насоки за забавяне и дори за предпазване от деменция.

Резултатите от проучването ни обособяват съня с бързи очни движения като прогнозен фактор за болестта. Следващата ни задача е да установим защо недостатъчното количество сън в тази фаза насочва към повишен риск от деменция. Надяваме се, че изяснявайки ролята на съня за проявата на заболяването, ще открием по-добри начина за забавянето и дори за предотвратяването му, казва д-р Матю Пейс от изследователския екип, цитиран от агенция БТА.

В предишно проучване специалистите са установили, че хората, които редовно спят повече от девет часа нощем, са изложени на двойно по-висок риск от деменция.

Снимка: Ник Пейтман, larkandlarks.co.uk