Доброто настроение намалява паметта

Учени, изследващи връзката между настроението и паметта, установили, че доброто настроение намалява способността да помним информация.

Изследването обяснява защо може да не успеете да запомните телефонен номер, който са ви дали на купон, когато се забавлявате. Това е първото изследване, показващо, че доброто настроение се отразява негативно на способността за съхраняване на информация“, казва авторката на изследването Елизабет Мартин от университета в Мисури, САЩ, цитирана от агенция БГНЕС.

Учените изследвали настроението на участниците преди и след като им показали по един видеоклип. Някои участници гледали откъс от комедийно шоу, а други – инструкции как да си инсталират паркет. Тези участници, които изгледали откъса от комедийното шоу, били в значително по-добро настроение след това, а настроението на другите участници, които гледали инструкциите, не се променило. След края на видеата и двете групи попълнили тест за памет. При тях всеки от участниците чувал по слушалки по четири цифри на секунда. След края на записа участниците трябвало да си спомнят последните шест цифри по ред. Участниците, които гледали комедийното шоу и били в по-добро настроение, се представили значително по-зле в задачата.

Ръководителката на изследването съобщи, че ще бъдат направени допълнителни изследвания, за да се установи как настроението влияе на работната памет в ситуации от реалния живот като например в класна стая.

Снимка: sxc.hu