Добър сън, спорт и вино срещу Алцхаймер

чаши вино

Добрият сън, тренировките и виното намаляват риска от Алцхаймер.

Комбинацията от качествен сън, малко количество вино и физическа активност позволява да се намали вероятността от тежки заболявания на мозъка като деменцията.

Професор Марк Литгое и д-р Ян Харисън, и двамата представители на катедрата по медицина на Лондонския университетски колеж дискутираха пред медиите новите открития при изследванията на болестта на Алцхаймер, които се провеждат в учебното заведение, включително проучвания за глимфатната система и ползите от съня. Техните заключения са представени от британските издания Express, Daily Mail, Sun, Evening Standard, SBS News (Австралия) и др., които агенция БТА обобщава накратко.

Учените от Лондонския университетски колеж заключиха, че добрият сън, който презарежда мозъка и нервната система, глътка вино (25 мл) и редовните физически упражнения дават възможност да се избегне рискът от сериозни заболявания, включително от неизличими мозъчни болести, като болестта на Алцхаймер.

Изследване на гръбначно-мозъчна течност у мишки е показало, че подобна комбинация оптимизира процесите на самопочистване в лимфната система и нормализира състоянието на организма.

Установено е, че редовният сън позволява да се нормализира не само мозъчната активност, но и обменът на веществата, давайки възможност на гризачите да станат по-активни в сравнение с мишките, които преднамерено били лишени от нормален сън.

При това учените изяснили, че малките дози алкохол в разстояние на един месец ускоряват прочистването на организма от токсини с 30-40 процента. Съществува обаче и обратен ефект – в случай че употребата на алкохол е прекалена, мозъчната активност ще намалее и ще се влоши функционирането на невронните връзки.

Снимка на чаши вино: PhotoMIX Company