Доказано: Зика причинява микроцефалия на бебетата

бебе, поразено от Зика

Откриха първите преки доказателства за връзка между вируса Зика и опасната микроцефалия при бебета.

Учени откриха първите преки доказателства за биологична връзка между Зика вируса и микроцефалията.

До момента разпространението на вируса в Латинска Америка и нарастването на случаите на мозъчни малформации при новородени беше недокрай изследвано съвпадение.

Лабораторни тестове са показали, че специфичното грипно състояние при бременните жени уврежда ключови клетки, отговарящи за мозъчното развитие на плода.

Откритието е дело на Института за клетъчно инженерство Джон Хопкинс.

Изследванията на зародиши и бебета с по-малък размер на главата и мозъка, което е видимото последствие от микроцефалията, в райони, където зика е разпространен, показват аномалии в мозъчната кора. Самият вирус същевременно е открит в тъканите на плода, заяви професор Го Лин Мин от института, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Учените са изложили три вида човешки клетки на влиянието на зика вируса, по метод, наречен „ин-витро експеримент”.

Първите са неврални родоначални клетки, които са изключително важни за развитието на мозъчната кора. Повредяването им води до познатите ефекти на микроцефалията. След 3 дни, в които били изложени на щама на вируса, 90% от тези клетки били заразени, а 1/3 вече мъртви.

Другите два вида са стволови клетки и неврони. Те са останали сравнително незасегнати.

Заразените клетки допълнително са продължили да репродуцират вируса, а защитните гени не са успели да се активират, което е необичайно явление.

В началото на февруари 2016 г. Световната Здравна Организация обяви извънредно положение в световен мащаб заради разрастващата се епидемия от вируса Зика в Латинска Америка, сред които най-засегната е Бразилия, която впрегна армията си за превенция от разпространението му. Вирусът Зика вече застрашава и Европа като се предава по кръвен път чрез комари, но в последствие здравните власти доказаха и предаването му по полов път. За вируса Зика засега няма лечение или ваксина, а най-фатален е за плода на бременните жени, тъй като уврежда оформящия се мозък. Затова и американските власти призоваха бременните да пропуснат Олимпиадата в Бразилия, а българските издадоха указания за дезинсекция на обществените площи през годината.

600x120

Микроцефалията е вродена малформация, която се изразява в двукратно изоставане в обиколката на главата на детето. Това означава, че главата е по-малка от нормалното, защото мозъкът е спрял да расте или не се е развил правилно.

Няма лечение за микроцефалия.

Илюстрация: brar_j