Доклад за ненормалния климат по света

пустиня

Тревожен доклад за климатичните аномалии по света през 2017 г. публикуваха метеоролози.

2017-та е била третата най-гореща година, отчитана някога, посочва 28-мия годишен Доклад за климата 2017. Той се изготвя ежегодно от Центъра за времето и климата към Националните информационни центрове за околната среда на Националната агенция за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ с помощта на учени от цял ​​свят и публикува в бюлетина на Американското дружество на метеоролозите. Той предоставя подробна актуализация на глобалните климатични показатели, забележителните метеорологични явления и други данни, събирани от станциите за наблюдение на околната среда, разположени на суша, вода, лед и в космоса.

Докладът от 260 страници текст е изготвен от 450 учени от около 60 държави. Според този доклад съвкупност от индикатори показва, че затоплянето на планетата се е ускорило през 2017 г. под действието на изгарянето на изкопаеми горива, които увеличават концентрацията на парниковите газове в атмосферата. В него се използва понятието аномания/аномалии над 700 пъти, за да се опишат бурите, сушата, високите температури или рекордното топене на леда в Арктика през 2017 г.

Основните заключения на документа са следните, посочва Националната агенция за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ:

Увеличаване на парниковите газове

През 2017 г. концентрацията в атмосферата на трите газове с парников ефект, които са най-опасни, а именно въглероден диоксид, метан и диазотен оксид (азотен протоксид), е достигнала нови рекорди. Годишната концентрация на въглероден оксид на повърхността на земята е достигнала 405 части на милион. Глобалното нарастване на въглероден диоксид почти се умножило четирикратно от началото на 60-те години, се допълва в документа.

Горещина

През 2016 г. бе счупен рекордът за най-гореща година, но 2017 г. също не остана по-назад с доста по-високи температури от средното в голяма част от планетата, отбелязва документът. В зависимост на данните, на които се основава статистиката, 2017 г. е втората или третата най-топла година от средата на 19 век и е била най-топлата година без Ел Ниньо, откакто данните са системно събирани, се подчертава в доклада. Ел Нино е килиматичен феномен, който води до покачване на температурите. Миналата година са били регистрирани рекордни температури в Аржентина, Уругвай, Испания и България. Що се касае до Мексико той чупи рекорда си за горещина за четвърта последователна година.

Потопи и суши

Проливните дъждове през 2017 г. са били определено над средното. На други места на планетата обаче е имало по-дълги периоди на суша, се казва в доклада. В него се споменава и за по-високи температури на океаните, които водят по-висока влажност, по-специално през трите последни години, което предизвиква повече проливни дъждове.

Намаляване на ледовете и ледниците

В Арктика температурата на земята е била с 1,6 градуса по Целзий над средната, регистрирана през периода 1981 г. – 2010 г. Докладът подчертава, че Арктика не е преживявала толкова анормално високи температури на въздуха и на повърхността на водата от 2000 години насам. През март максималната площ на морския лед е била най-малката от 37 години, през които тя се измерват с помощта на сателити. Ледниците на планетата също са се свили за 38-а последователна година.

Катастрофални избелвания на коралите

Затоплянето на океаните има също така сериозни последици върху коралите и предизвиква тяхното избелване, което лишава рибите и други морски организми от ценен хабитат. Най-скорошният епизод на избелване на коралите продължи три пълни години, от юни 2014 г. до май 2017 г.. Той е бил най-дългият и най-разпространеният, който някога е бил регистриран, се казва в документа.

Снимка на пустиня: cocoparisienne