Доматено пюре подобрява качеството на спермата

доматено пюре

Ликопенът в доматите подобрява мъжката плодовитост.

Доматите могат да се окажат много важни за мъжете с проблеми в плодовитостта, защото се оказа, че ликопенът, който им придава червения цвят, подобрява качеството на спермата.

Спермата на здрави мъже, приемали под формата на таблетки еквивалента на две супени лъжици концентрирано доматено пюре дневно, подобрила показателите си с 40% откъм бързина на сперматозоидите, размер и форма, но не в концентрацията.

Ликопенът се увеличава, когато доматите се сготвят. В суровите домати не се усвоява добре и затова се препоръчва да е на таблетки.

Експериментът в университета на Шефилд е продължил 12 седмици. Участниците в него обаче са били здрави. Въпреки това учените не са очаквали значими разлики между приемалите таблетки ликопен и плацебо, съобщи BBC.

Ликопенът, също като вит. Е и цинка, е изследван и преди, защото е антиоксидант – предотвратява окисляването в клетките, а оттам и уврежданията. Известно е, че той намалява риска от сърдечносъдови болести и някои видове рак.

В половината от двойките, които не могат да заченат, проблемите са заради мъжа. Британските здравни власти препоръчват на мъжете с намалена плодовитост да живеят здравословно и да носят широко бельо.

Резултатите от изследването на влиянието на лактоликопена върху качеството на спермата при здравите мъже са публикувани в специализираното издание European Journal of Nutrition на 8 октомври 2019 г.

Снимка на доматено пюре: Аурелие Люлиер